Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Att inte vilja resa

Det talas om klassresor. Det talas om möjligheten att lämna den plats man kommer ifrån för ett bättre liv. Det talas om att klättra. Uppåt.

Det talas om den amerikanska drömmen.

Så säger hon orden som vänder upp och ner på alltihop. Hon är runt 25 och kallskänka från Göteborg.

”Det handlar inte om att någon ska resa någonstans. Det handlar om att skapa ett rättvist samhälle. Jag vill vara kvar där jag är, där jag kommer ifrån. Jag vill vara arbetare, men jag vill att vi ska ha anständiga villkor. ”

Jag undrar om hon själv förstår hur provocerande de orden är. ”Jag vill vara kvar där jag är.”

Hela vårt samhällssystem bygger ju på att vi ska vilja ta oss vidare. Mot ett bättre arbete, högre lön, bättre bostad, dyrare kläder, snyggare hårfärg och en coolare semester.

Allt måste växa. Hela tiden. Gå uppåt. Och uppåt är alltid bättre och bättre är alltid det bästa.

Men så säger hon orden som har kraft att punktera allt.  Om vi vågar att se det. Hon säger att uppåt inte alltid är uppåt. Att uppåt bara är uppåt så länge vi har bestämt att det är så.

Och vad gör vi? Förskjuter debatten till att handla om klasshat. Och väljer att stanna i en ”postmodernistisk smutskastning med fina ord debatt” Låtsas som att vi inte förstår konsekvenserna av det hon säger. Skyndar oss säga att alla är olika. Har olika drömmar. Troligtvis. För konsekvensera av det hon säger är ett annat samhälle.

Och det kan låta fint. Men vi vill ju alla först få det lite bättre.

Vi är långt ifrån ett ofullkomlighetsbejakande.

Religionen har i alla tider, i de flesta kulturer hjälpt oss med detta. Att acceptera. Att bejaka ofullkomligheten. Se skönheten i den. Konsten har också den förmågan.

Kanske är det därför religion och konst idag är så farligt. Ofarligt visserligen som faktor för ekonomisk tillväxt men som motståndshandling. Och kanske är det därför vi har så svårt att tala om dess värde. För på den skalan är inte uppåt alltid uppåt och bättre inte alltid bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".