Förvånad minister del 1

Under sommaren har en del av oss möjlighet att göra valet att leva lite långsammare och lite mindre bekvämt. Något som till en början kan kännas rätt frustrerade men som efter en tid sedan fungerar som en nödvändig påminnelse om att det finns saker som vi faktiskt inte rår över och saker som vi börjat ta för givet som kanske inte alls är givna.

En färja blir inställd pga vädret och man blir sittande någonstans man inte planerat tills stormen bedarrat. Den vara man brukar köpa visar vara slut och tar en vecka att få in till den enda butiken till vilken det dessutom är en dagsutflykt att ta sig. Taket på det hus man inte sett sedan förra året har böjrat läcka och måste lagas.

Och steg för steg anpassar man sig till dessa nya förhållanden och får syn på andra saker.

Och just i denna sommars klarsynthet har många noterat att Visby ringmur rasat. Så även de ansvariga på högsta nivå. Först stod man handhandfalla, frågande och lite arga. Det kom ju olägligt. Mitt i sommaren. Dåligt PR. Men nu har man i alla fall kallat till möte i höst för att börja dra i frågan. Och lufta sin oro över det sönderfallande kulturarvet.

Ja, det man bl.a påminns om under sommaren är att saker som inte underhålls faller sönder. Och att det gäller såväl sommarhus som relationer och infrastruktur. Både materiell och immateriell sådan. Och man påminns om att det som tagit långt tid att bygga upp går fort att rasera.

Så låt nu denna sommar till en ödmjuk påminnelse om att vi inte är universums härskare, att tiden har sin gång och det vi vill ska bevaras måste underhållas.

Och PS det är ingen idé att stämma SMHI för att regnet gjorde att turisterna uteblev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".