Förvånad minister del 2

Just nu är många medborgare i Sverige, med näringsministern i spetsen, upprörda över att myndigheten tillväxtverket spenderat miljontals skattekronor på lyxmiddagar, spa-vistelser, liftkort, vin och chokladprovning. Och visst, det är uppenbart att här har summor, som de allra flesta av oss aldrig ens i fantasin kommer att lägga liknade saker, börjats betraktas som fullt normala. Och självklart är det inte acceptabelt. Men ändå är jag mest förvånad över förvåningen.

Tillväxtverket är ju en myndighet för att främja Sveriges ekonomiska tillväxt. Och hela iden med den ekonomiska tillväxt bygger ju på exakt samma logik.

Att genom en ständigt ökande konsumtion få hjulen att snurra allt snabbare. Och det måste ske utan tanke på konsekvenserna.

Tillväxten har inte och kan inte ha, någon annan moral än sin egen. Och det är lika bra för tillväxten (om inte bättre) att sälja vapen som att bygga sjukhus.

Och ändå förvånas vi när människorna inom en viss organisation börjar praktisera den moral vi anser vara helt acceptabel för Sverige som land att förespråka i ett globalt perspektiv. För på det nationella planet är det helt ok och till och med önskvärt att vi förbrukar långt mer än våra tillgångar. Och att vi lever på resurser lånade (eller snarare stulna) från den fattiga delen av världen och från kommande generationer.

Så låt oss nu, innan vi tvingar någon VD att avgå för att själva gå fria och fortsätta som vanligt, säga att den som är utan skuld får kasta första stenen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".