1 av 2
2 av 2

Kulturveckan och Strindberg

Under hela kulturveckan bjuder Radioteatern och Stockholms stadsteater på ett radband av spelade och ospelbara Strindbergspjäser. Söndagar med Radioteatern utökar till varje dag så välkommen till Kafé Klara där matiga smörgåsar finns att köpa och pjäser finns att höra!

Tisdag 14 augusti kl. 12.00

på Kafé Klara.

De ospelbara: Klassikerna på Medelhavsmuseet kl 15-16.15. Teaterkritikern och författaren Lars Ring presenterar några av Strindbergs tidigaste dramer med klassiskt antika och bibliska motiv: ”Hermione”, ”I Rom” och Världshistoriska trilogin: ”Genom öknar”, ”Hellas” samt ”Lammet och vilddjuret”. Med Niklas Hjulström och Christer Fant.


Onsdag 15 augusti kl. 12.00

 på Kafé Klara.


Torsdag 16 augusti kl. 12.00

 på Kafé Klara.

De ospelbara: Sagodramerna på Medeltidsmuseet kl 15-16.15. Björn Meidal är professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, en av världens mest välmeriterade Strindbergsforskare och aktuell med sin bok Strindbergs världar. Han berättar om pjäserna ”Himmelrikets nycklar”, ”Starkodder Skald” och ”Den fredlöse”, alla med fornnordiska eller medeltida motiv. Med Lennart Jähkel, Siri Hamari, Joel Spira, Malin Halland.


Fredag 17 augusti kl. 12.00

 på Kafé Klara.

De ospelbara: De historiska i Tyska kyrkan kl 15-16.15. Björn Sundberg, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, pratar runt de historiska dramerna ”Engelbrekt”, ”Näktergalen i Wittenberg” och ”Riksföreståndaren”. Med Lina Englund, Per Sandberg.


Lördag 18 augusti kl. 12.00

 på Kafé Klara.

De ospelbara: De refuserade på Strindbergs Intima Teater kl 15-16.15. Pjäserna ”Siste riddaren”, ”Abu Cassems tofflor” och ”Homunculus” refuserades alla av teaterchefen på Intima Teatern, August Falck. Nu läses delar av dem, på samma teater. Nuvarande teaterchefen på Strindbergs Intima Teater, Ture Rangström, berättar. Med Invar Hirdwall, Marika Lindström, Jörgen Thorsson.


Söndag 19 augusti kl 11.00

 på Kafé Klara.


All Strindbergs dramatik har inte fått klassikerstatus. Drygt 10-tal pjäser från olika delar av Strindbergs liv, har förblivit i stort sett ospelade. Nu tittar vi i fyra olika program under Kulturfestivalen lite närmre på dem, på tematiskt väl valda platser och med kunniga ciceroner. Skådespelare från Stadsteatern medverkar. Läs om evenemanget på Stadsteaterns hemsida genom att klicka på bilden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".