Konsten att störa ordningen

Jag är på parkteatern och tittar på ett gästspel av en fransk gatuartist eller performancekonstnär. Hon har mitt i rusningstrafik ockuperat rondellen i Hammarby sjöstad. Hon spelar golf med apelsiner, dansar med stora gröna uppblåsbara plastkrokodiler, häller olja på gosedjursisbjörnar och grillar spett med barbiedockor.

Hon formligen äger platsen och visst händer det något när någon stör vår givna ordning. Främst kanske för att den spegel hon håller upp framför våra ansikten kommer när vi är som minst förberedda. Naturligtvis hade en del av oss kommit till platsen för att se just henne men majoriteten av de som passerade rondellen den här kvällen var helt oförberedda på vad de skulle möta.

En del reagerade med aggression, andra stannade upp med ett leende. Men oavsett den omedelbara reaktionen tror jag det här är bland det viktigaste konsten kan göra: att osäkra vår tillvaro. Avbryta det förväntade. Tvingas oss att se saker från ett annat håll. När vi minst anar eller önskar det. Som skådespelartruppen i Hamlet som mitt i pjäsen fogar in den nya text som genom sin plötsliga sanning får kungen och drottningen att avslöja sig.

Det är inte för inte som de konstverk som faktiskt gjort skillnad ofta utspelats i det offentliga rummet.

Det mest radikala som helt nyligen skett måste man väl säga är PR byrån studio totals kupp i Vitryssland. Där de utförde en flygbombning med nallebjörnar med regimkritiska budskap. Här kan vi verkligen tala om genomslag. Och konsekvenserna har inte låtit vänta på sig.

Konsten och det fria ordet har alltid varit farligt för makten och en diktatur avslöjar sig genast.  Och vi får dagligen rapporter om Konstnärer, journalister, författare och poeter som fängslats eller avrättas.

Det är dock intressant att tänka sig vad som skulle skett om nallebombningen ägt rum här i Sverige.

För även här kidnappas det fria ordet och motstånd tystas. Det är bara det att metoderna ser annorlunda ut i en marknadsekonomisk demokrati än i en diktatur.

Förmodligen skulle ingenting ha hänt. Eller så skulle vi kramat ihjäl gosedjuren och det hela skulle blivit ett coolt PR jippo som stärkt reklambyråns varumärke. Eller så skulle någon tjänsteman eller polis börjat tala om nedskräpning av det offentliga rummet och debatten kommit att handla om bötessummor för nedskräpning. Och i en ev rättegång senare skulle upphovsmännen dömts att böta några kronor.

Ett är i alla fall säkert. Vad som stått på lapparna hade inte spelat någon roll.

För ett effektivt sätt att tysta motstånd handlar om att flytta fokus från innehåll till yta. Om att få oss att ständigt diskutera frågorna på fel nivå. Det är en annan form av kidnappning.

Så se upp!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".