Adam Pålsson i Rött och svart (Foto: Micke Grönberg/SR)
Premiär!

Rött och svart av Henri Beyle Stendhal

Berättelsen skildrar den unge Julien Sorels uppgång och fall i en bördsfixerad borgerlighet, som han samtidigt åtrår och föraktar. Två kvinnors passion för Julien driver dem att kasta alla sociala hänsyn överbord och följa sin unge älskare ända till hans tragiska slut.

Stendhal (eller Henri Beyle som han hette i det borgerliga livet) föddes 1783 och dog 1842 oförstådd av sin samtid, men i våra dagar ansedd som en av 1800-talets största författare.

Efter ett äventyrligt liv kors och tvärs i Europa fastnade Stendhal för Italien, passionernas hemland! Där skrev han sitt första mästerverk, Rött och svart 1831.

Rött och svart av Henri Beyle Stendhal i en översättning av Tage Aurell.
En dramatisering i två delar av Jonas Cornell.
Med bland andra: Adam Pålsson, Livia Millhagen, Livia Millhagen, Josefin Ljungman, Philip Zandén, Johan Lindell, Saskia Husberg, Elin Bornell, Johan Holmberg, Leif Stålhammer, Rolf Skoglund,Emelie Rosenqvist,Magnus Berg, Leon Eklund och David Magnusson.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Magnus Jacobsson.
Dramaturgi: Magnus Lindman.
Regi: Jonas Cornell.

Efter föreställningen: Det finns ingen väg än via salongerna del 1. Horace Engdahl, Theresa Benér, kritiker med inriktning på europeisk teater och regissör Jonas Cornell samtalar med Magnus Jacobsson om romanen Rött och svart och om Frankrike decennierna efter franska revolutionen, den turbulenta tid som utgör fond för berättelsen. Man diskuterar också Stendhals författargärning som kommit att omvärderas under åren. Med sina komplexa romankaraktärer, blandningen av passion och nykter analys, framstår Stendhal alltmer som en föregångare och banbrytare för den moderna realistiska romanen. Ett program av Magnus Jacobsson.

Efter föreställningen: Det finns ingen väg än via salongerna del 2. Horace Engdahl, Theresa Benér, kritiker med inriktning på europeisk teater och regissör Jonas Cornell samtalar med Magnus Jacobsson om Frankrike decennierna efter franska revolutionen, den turbulenta tid som utgör fond för romanen Rött och svart. Man diskuterar också Stendhals författargärning som kommit att omvärderas under åren. Med sina komplexa romankaraktärer, blandningen av passion och nykter analys, framstår Stendhal alltmer som en föregångare och banbrytare för den moderna realistiska romanen. Ett program av Magnus Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".