Allan Edwall (Foto: Ulf Stråhle/SVT Bild)
strindberg 2012

Spöksonaten av August Strindberg

Två män står utanför ett hus i Stockholm. Båda vill de in. Jacob Hummel; krymplingen i rullstol, för att göra upp gamla oförätter. Och Arkenholz; den unge studenten, för att möta flickan han skall komma att bli så förälskad i.

Men huset de står framför är inte vilket som helst. Livets, dödens, kvalens och lustans hus är det. Brott och hemligheter binder samman husets invånare. Och där vandrar den nyss avlidne konsuln, han går och räknar de kransar och hälsningar som lämnats vid hans bår.

Den unge studenten kommer så småningom in, efter att ha (genom Hummels försorg) hamnat bredvid Fröken Adèle och Översten på Valkyrian och blivit inbjuden till spöksupén. Hummel tar sig objuden in och där sker sedan den "Strindbergska" demaskeringen av dem alla; Mumien, Översten och till sist av Hummel själv. Kvar blir de unga: Studenten och Fröken och den fruktade Kokerskan...

Gubben: Alla. Vid min ålder känner man alla mänskor, deras fäder och förfäder, och man är alltid släkt med dem på något sätt... Jag intresserar mig för människors öden...

Spöksonaten av August Strindberg.
Med: Allan Edwall - Jacob Hummel, Lars Lind - Student Arkenholz, Margaretha Krook - Mumien, Gunnar Sjöberg - Översten, Christina Schollin - Fröken Adèle, Jan-Erik Lindqvist - Hummels betjänt Johansson, Toivo Pawlo - Överstens betjänt Bengtsson, Sif Ruud - Kokerskan.
Musik: Bengt Hambraeus (komposition och slagverk.) Harpa: Anna Stångberg.
Bearbetning, regi: Per Verner-Carlsson.

Vi har hört... Spöksonaten en grupp (mest söndagsbarn) som träffades i Sandviken för att lyssna, läsa, diskutera och associera kring Spöksonaten under ledning av söndagsbarnet Reine Lööf, regissör på Folkteatern i Gävle. Medverkande: Amanda Holm, Viveka Sjögren, Israel Benavides, Elsa Szatek och Helena Kalin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".