Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
1 av 2
Vilhelm Moberg (Foto: Bertil S-son Åberg/SVT Bild)
2 av 2
Alexandra Pascalidou (Foto: Stina Gullander/SR)

Utvandrarsviten av Vilhelm Moberg

Från Utvandrarna via Nybyggarna till Sista brevet till Sverige. Vilhelm Mobergs utvandrarepos om smålandsbonden Karl-Oskar och hans hustru Kristina från Duvemåla. Paret som för drygt hundrafemtio år sedan lämnade Ljuder socken i Småland för att starta ett nytt liv i Amerika.

Inledningar av Alexandra Pascalidou.

 

Alexandra Pascalidou föddes i Rumänien av grekiska föräldrar. Familjen flyttade till Sverige under den grekiska militärdiktaturen och hon kom att växa upp i Rinkeby utanför Stockholm. Alexandra Pascalidou är verksam som journalist, krönikör och har arbetat som producent och programledare både i SVT och här på Sveriges Radio, bland mycket annat.

Utvandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige

av Vilhelm Moberg. Fem delar i dramatisering av Sigvard Mårtensson.
Med bland andra: Jan-Erik Lindqvist - Karl-Oskar, Gunnel Broström - Kristina, Björn Gustafson - Robert, Gunnar Olsson - Danjel, Håkan Serner - Arvid, Märta Dorff - Ulrika i Västergöl, Hilding Gavle - Jonas Petter, Petter Falck och Tomas Bolme - sonen Johan, John Elfström - Petrus Olausson, Marianne Nielsen - Judit, Åke Lagergren - Pastor Erland Törner, Georg Rydeberg - Red Iron, Karl Ljunnesson - Mario Vallejos, Bengt Eklund - Fredrik Mattsson, Hans Sundberg - Klas Albert från Ljuder, Kjell Rosberg - Harald, Hugo Björne - Axel J Andersson.
Berättare: Vilhelm Moberg.
Regi: Bengt Ekerot. (Från 1962).

Resumé

Del 1. Karl-Oskar och Kristina beslutar sig för att ta med sina barn och utvandra till Amerika efter flera år av missväxt. De blir ett stort följe som ger sig av från Ljuder socken i Småland. Karl-Oskars bror Robert och hans vän, drängen Arvid, Danjel Andreasson som förvisas med hela sitt hushåll av religiösa skäl. Ulrika i Västergöl och fler ändå... De kliver ombord på Charlotta och seglar mot ett nytt liv. Sjukdom, umbäranden och dödsfall präglar överfarten innan de kan skönja sitt nya land.

Del 2. Danjels hustru Inga-Lena var en av Charlottas passagerare som inte klarade överfarten. Men så kliver de av i Amerika och New York för att därifrån fortsätta sin resa mot Minnesota och Kishisagasjön. Där märker de ut sina claims och Karl-Oskar börjar bondens liv från början.

Del 3. Robert och Arvid ger sig av med steambåten för att söka lyckan på Kaliforniens guldfält. Ulrika i Västergöl blir Mrs Jackson och Karl-Oskar och Kristina får nya grannar i Petrus och Judit från Hälsingland. Och äntligen får Karl-Oskar råd att köpa sig ett ök. Men den lyckan blir inte långvarig...

Del 4. Robert är hemkommen från Kalifornien, men utan sin vän Arvid. Med sig har han väldigt mycket pengar - rejäla buntar med riktiga wild cats money! En ung svensk: Klas Albert från Ljuder socken öppnar handelsbod i Center City. Karl-Oskar och Kristina blir amerikanska citizens. Och när Kristina rågar ut för sin första snedresa, har de levt tio år i sitt nya hemland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".