Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Göteborgskravallerna

När jag har berättat för människor omkring att radioteatern ska göra 10 pjäser om Göteborgskravallerna har jag omedelbart fått frågan: Är det nåt slags jubileum eller?

Och för att föregå alla ev funderingar kring detta säger jag nej. Nej. Det är inget jubileum. Inget jämt årtal. Sen det hände. Det finns inget att fira. Eller högtidlighålla.  Inget alls faktiskt. Hur mycket jag än försöker. Och jag har förresten aldrig varit särskilt förtjust i jubileum av olika slag. Och har alltid blivit lite på min vakt när man gör saker, särskilt konstnärliga bara för att det råkar vara 10 år sedan ett plan körde in i två skyskrapor eller hundra år sen något vitt manligt geni dog eller föddes.

Konst tänker jag skapas sällan på det sättet. Konst tänker jag skapas när man har något att berätta. Och det sammanfaller sällan med årsdagar. Och när man skapar konst utifrån verkliga händelser krävs det att man hunnit göra sig fri från alla lojaliteter och att tiden är mogen för att förmedla en bild som är tillräckligt komplex.

Och det var därför jag sa ja! Med ett stort utropstecken, när Åsa Melldahl sa att hon ville skriva en dekalog om Göteborgshändelserna. Som jag nu fått lära mig att de kallas. Trots avsaknaden av jämna årtal. För det kändes som att tiden var det. Och att de berättelser hon funnit och som tjänat som inspiration för detta verk gav en sådan bild.

Och det är min förhoppning att vi genom dessa 10 pjäser kan berätta om människorna bortom alla förenklingar. I denna, en av vår tids största rättskandaler. Om poliser i pressade situationer som trots allt gör sitt bästa, om mammor som är oroliga för sina barn och ungdomar som under dessa tre dagar, då det råder proklamerat undantagstillstånd i Göteborg och de flesta demokratiska rättigheter är satta ur spel, ännu, trots allt tror att en annan värld är möjlig.

På lördag börjar vi! Välkomna att följa med oss på denna resa!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".