Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Under tiden

UngaTurs föreställning ”Under tiden” som jag hade förmånen att nyligen besöka skildrar på ett brilliant sätt den urbana medelklassens hyckleri, dubbelmoral och den maktlöshet man gömmer sig bakom för att stå ut med sig själv. För sanningen är att vi har makt. Och om hela världens urbana medelklass skulle acceptera detta faktum och göra något tillsammans skulle det bli revolution.

Jag går från föreställningen med ett stort raseri inom mig. Jag vill skrika. Men till vem? Alla skriker ju redan, men vem lyssnar? Jag vill konkret arbeta med något. Men med vad? Var gör mina krafter bäst nytta? Jag vill med mina egna händer bygga upp den rasade textilfabriken i Bangladesh, dela ut matransoner i Etiopien, såga upp galler och frita alla fångar världen över som fängslats utan rättegång, jag vill ta en hink och stoppa det radioaktiva vattnet som läcker från Fukoshima och jag vill riva sönder Schweiz nya apartheidregler och elda upp dem!

Det är märkligt, tänker jag efter föreställningen, vad förträngandet av ens egen skuld kan driva människan till i sin desperata jakt på att hitta nån annan som felat. Några händelser den senaste veckan har helt enkelt fått det att rinna över. Först ett möte med en brittisk ljudkonstnär som berättar om ett svenskt företag som byggt ett dataprogram med vilket man ska hjälpa länder att avgöra om en asylsökande talar sanning eller inte. Det är ett accenttest och går helt enkelt ut på att genom att identifiera den sökandes accent se om detta stämmer överens med den plats hen angivit som födelseort. Detta lägger sedan grund för deras syn på den sökandes trovärdighet och programmet säljs nu från Sverige till hela världen. Kort sagt: Uttalar du tomat fel, åker du ut. Lawrence som konstnären heter har gjort ett ljudkonstverk inspirerat av denna totalt absurda jakt på äkthet. Och den jakten kan nu även det svenska migrationsverket sälla sig till när man nu med hjälp av svenska kyrkan ska utbilda sin personal för att kunna avgöra om en person är äkta kristen. Man befarar nämligen att muslimer konverterar till kristendomen för då man som kristen hamnar i ett utsatt läge om man skickas tillbaka till ett muslimskt land skulle detta vara ett skäl att få stanna.

Och så Schweiz. En demokrati i hjärtat Europa. Som medan vi tävlar om att kritisera Ryssland, Kina, Nordkorea och delar av arabvärlden för att de inte lever i den typ av demokrati som vi förespråkar ser vi nu varje dag, om vi väljer att titta, hur denna demokrati urholkas. Och hur villigt vi accepterar att gränserna förskjuts. För i spåren av en kris är råder ju en form av undantagstillstånd. Det känns som ett eko från förr. Och vad annat kan man säga om de nya regler som i Schweiz hindrar asylsökande att besöka offentliga platser som simbassänger, bibliotek, lekplatser, kyrkor och ett trettiotal andra sk känsliga zoner där de numera inte får vistas utan tillstånd. Myndigheterna vill undvika konflikter med lokalbefolkningen och vissa av de asylsökande är potentiella kriminella menar man.

Kajsa Ekis Ekman skriver i sin kommande bok om Grekland att ”Europas ledare verkar inte ens vilja se att vad de sysslat med under de senaste två åren är att följa receptet för att skapa fascism. Eller ser de, men bryr sig inte? Precis samma recept som användes i Tyskland på trettiotalet.” Hur långt ska vi låta det gå, tänker jag. Hur länge ska vi gömma oss bakom en påstådd maktlöshet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".