Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - Mars 2014

Publicerat fredag 17 januari 2014 kl 09.34
1 av 7
Gruppen: Nina Haber, Elin Söderquist och Bianca Kronlöf. (Foto: Gruppen)
2 av 7
Daniel Gustavsson, Susanne Karlsson, Fredrik Gunnarsson och Mattias Linderoth i Livet enligt Maiden (Foto: Karin Bendix Olsson)
3 av 7
Mimmo Wåhlander spelar rollen som Emelie i Stad-serien (Foto: Bo-Aje Mellin/SVT Bild)
4 av 7
Per Anders Fogelström 1963 (Foto: Olle Karud/SVT Bild)
5 av 7
Den ständige terroristen (Foto: Carina Bergholm Sundén)
6 av 7
Anita Goldman (Foto: SR/Anders Roth)
7 av 7
Norrtullsligan (Foto: Martina Holmberg/SR)

Lördag 1 mars 13.30

Livet enligt Maiden

av Dennis Magnusson.
Med: Daniel Gustavsson, Susanne Karlsson, Fredrik Gunnarsson, Mattias Linderoth.
Musik: Iron Maiden.
Regi: Sten Lundström.
Livet enligt Maiden handlar om en förtegen, tyst hårdrocksnörd, som heter Tomas. Èn dag läser Tomas att favoritbandet Iron Maiden ska upplösas. Bandets ledare, Steve Harris, har sagt att deras 15:e album ”The Final Frontier”, blir deras sista, och inte nog med det – bandet kommer att sluta spela och turnera. Tomas får problem. I hela sitt liv har citaten från Iron Maidens texter och eras musik, förgyllt hans trista vardag, som stenhuggare i familjeföretaget. Även hans kompis, prästen och citatexperten Martin, är förkrossad. Tomas börjar tappa fotfästet i tillvaron, en tillvaro som rymmer både arbete, hem och familj – och givetvis hans eget liv…
(Från SR Malmö 2011)


Fredag 8 mars 19.03

Stad-serien 8: Minns du den stad

av Per Anders Fogelström i dramatisering av författaren själv.

Emelie – Mimmo Wåhlander, Jenny – Yvonne Lombard, Maj – Marie Göranzon, Gunnar – Helge Skog, Hjördis – Solveig Ternström, Tummen – Tor Isedal, Mikael – Lars-Göran Carlsson, August – Lars Edström, Annika Bodin – Helena Brodin, Erik – Gösta Bredefeldt, Beda – Berit Marianne, Kajsa – Eva Engström, Basen – Gunnar Olsson, Fabrikörn Konrad Melinder – Jan-Olof Strandberg, Melinders kamrer – Åke Lagergren, Direktör Lundin – Ivar Wahlgren.
Försångare och komposition av Baxarsången: Olle Adolphson.
Berättare: Per Anders Fogelström

August har äntligen fått rätt på att Gunnar är hans son. Emelie får ansvar för att portionera ut pengar för Bärtas uppehälle. Trots att det är Emelie som sörjt för pojken. Jenny har skilt sig från Julius Törnberg och istället har hon börjat filma och har gott om arbete! Första världskriget hade kommit och gått, med ransoneringar och nöd. Jenny och Olofs dotter Maj har vuxit upp till en ung kvinna och umgås flitigt med Bärtas söner Erik och Bengt, som båda är politiskt engagerade. Bärta har dött på sjukhuset för dileranter och sinnessjuka. Bärtas yngsta dotter Beda, som har det lite svårt att tala, har flyttat hem till Emelie. Maj har arbete som kontorist, men krisen gör att lönen sänks med 40%. Gunnar har med Augusts hjälp startat en liten snickerirörelse. De trivs väl i varandras sällskap. Spanska sjukan krävde 27.000 offer i staden. Maj och Erik har en ”av-och-på-relation” och åker på skärgårdssemester tillsammans.

Inledning 3 av Susanna Alakoski. Susanna Alakoski är en sverigefinsk författare född i Vasa, Finland och uppvuxen i Ystad. Hon är socionom och genusvetare och har bland annat arbetat på fiskfabrik, som flyktingsamordnare och med politik på riksnivå. Susanna Alakoski slog igenom stort 2006 med sin debutroman ”Svinalängorna”, som belönades med Augustpriset och senare både filmatiserats och blivit teaterföreställning.


Premiär!

Lördag 8 mars 13.30

Gruppen tar över!

”Det finns inte något annat berättigande för en människas existens nu än hennes satsning på och utveckling mot en oändlig öppen framtid.”

Ett radiohus. Ett radioprogram. Allt är som vanligt. Men.
Gruppen tar över. Gruppen rusar mot en ny tid. Inget kan längre hålla dem tillbaka.

Efter noggranna förberedelser - sjukt noggranna förberedelser! - tänker de bryta sig in på SR, ta över en studio och sända live till hela nationen.

En chans, en tagning.

Är det överhuvudtaget någon som kommer märka något?

att det pågår en kupp på bästa sändningstid!

att detta är upptakten till en revolution!

- Är det någon som lyssnar?

Gruppen är en fantastisk feministisk teatergrupp som består av Nina Haber, Elin Söderquist och Bianca Kronlöf.
Ljuddesigner: Rasmus Persson.
(Från SR Göteborg)


Fredag 14 mars 19.03

Skrattmänniskan

av Victor Hugo i dramatisering av Ludvig Josephson.
Med bl a: Fredrik Meyer, Nadja Mirmiran, Johan Lindell, Elin Klinga, Johan Rabaeus, Ivan Mathias Peterson.
Ljud: Lena Samuelsson.
Regi: Ludvig Josephson.
Del 1 av 2: I 1600-talets England har Gwynplaine vid späd ålder sålts till ett kringresande sällskap som livnär sig på att omforma barn till groteska figurer, som de säljer som narrar och akrobater till uttråkade överklasshov. Gwynplaines ansikte är opererat till ett ohyggligt evigt skratt och när hans nomadiska beskyddare tvingas fly landet, måste han söka skydd hos den kringresande kvacksalvaren Ursus och hans tama varg. Tillsammans med det blinda hittebarnet Dea reser de runt på marknader där Gwynplaine gör sensation som Skrattmänniskan. Omedveten om sin egentliga bakgrund anar han inte de dramatiska händelser som lurar runt hörnet.

Före föreställningen: En kort introduktion.

Efter föreställningen: Om Skrattmänniskan. Marja Talgre, Göran Everdahl och Ludvig Josephson.


Premiär!

Lördag 15 mars 13.30

Om jag så måste resa till Los Alamos

av Anita Goldman.
Dramatisering: Jonas F Bernander
I rollerna: Robert  J Oppenheimer - Steve Kratz, Jean Tatlock - Anna Wadström, General Groves - Dan Ekborg, Isidor Rabi - Etienne Glaser, Enrico Fermi - Simon Korkis Malki, Robert Wilson - Ruben Lopez, Berättaren - Anna Karin Hirdwall, En familjefar - Andreas Liljeholm, En museianställd – Emelie Rosenqvist.  
Musik (c): Olof Oscarson och Fredrik Söderberg.
Musik (e): Tomas Nilsson, Björn Nyman, Lennart Nord, Oscar Wedman, Hans Larsson och Håkan Björkman.
Sång: Linnea Ehrnlund.
Ljud: Eric Nyblaeus. Ljuddesign: Fredrik Söderberg. Inspicient: Sven Philip. Producent: Anne Konstenius.
Regi: Jacob Hirdwall och Stina Oscarson.
Del 1 av 2: Några av världens skarpaste vetenskapliga genier samlas i Los Alamos, en undangömd stad i New Mexicos bergiga landskap. Det är 1940-tal och gruppen unga begåvade män är där för att skapa vapnet som ska göra slut på alla krig – atombomben. I centrum finns den karismatiske Robert J Oppenheimer som har tillbringat stor del av sitt liv i laboratorier. Männen forskar och deras fruar ägnar sig åt shopping och att ordna cocktailpartyn. Livet flyter stilla på och de obehagliga frågorna kring kärnkraftsexperimenten sminkas över. Gruppen unga forskare vill ivrigt bekämpa nazismen och i den kampen används teknik och vetenskap skoningslöst. I Oppenheimers liv finns också hans älskarinna, Jean Tatlock. Hon är läkare, kommunist och sårbart otåligt ifrågasättande. Radioteaterns uppsättning  är en dramatisering av Anita Goldmans dokumentärroman ”Om jag så måste resa till Los Alamos”, där författaren reser till staden som fortfarande är ett av världens största centrum för kärnvapenforskning.


Fredag 21 mars 19.03

Skrattmänniskan

av Victor Hugo i dramatisering av Ludvig Josephson.
Ljud: Lena Samuelsson. Regi: Ludvig Josephson.

Del 2 av 2.

Efter föreställningen 1: Skrattets praktik och teori, ett program av Susanne Skog.

Efter föreställningen 2: Skrattet Filosofer och andra teoretiker, som Henri Bergson och Michail Bachtin, har velat definiera vari skrattets kraft består, i detta program gör även Filosofiska rummet ett försök. Med: Magnus Florin, författare, dramaturg, kritiker. Elisabeth Stjernberg, filosof och Aris Fioretos, författare, forskare. Programledare: Per Melander. Ett program från Filosofiska rummet 1999. Något kortat.


Lördag 22 mars 13.30

Om jag så måste resa till Los Alamos

Del 2 av 2.


Premiär!

Fredag 28 mars 19.03

Norrtullsligan

av Elin Wägner.
Dramatisering: Emma Broström.
I rollerna: Elisabeth – Frida Hallgren, Emmy – Maria Salomaa, Eva – Nisti Stêrk, Baby – Frida Jansdotter, Chefen – Iso Porovic, Socialisten – Siw Erixon, Putte – Jens Deneberg, Fästmannen, Ung herre - Jonas Kruse, Kusin Görel –Paula McManus, Morbror, Doktorn – Andreas Nilsson, Ung herre 2 – Alfred Tobiasson.
Dragspel: Catharina Backman.
Ljud: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip. Producent: Anne Konstenius.
Regi: Maria Löfgren.
Elisabeth, kallad Pegg, kommer till Stockholm i början av 1900-talet. En modern stad som sjuder av nya ljud från spårvagnar och grammofoner. Pegg har kommit för att försörja sig och sin lillebror som kontorist och flyttar in i ett kvinnokollektiv på Norrtullsgatan. I kollektivet bor LIGAN; Eva, Baby och Emmy - tre kvinnor som också arbetar på kontor. Pegg dras snabbt in i ligan och ett liv med kontorsarbete, sextrakasserande chefer, olycklig kärlek, fattigdom,  strejkplaner och gratisnöjen som dragspel om nätterna. En solidaritet och vänskap växer fram mellan de unga kvinnorna som delar på brödkanter och fotogen i en tid då kvinnan inte ens hade rösträtt. 

Norrtullsligan av Elin Wägner utkom första gången 1908 och var hennes debutroman och genombrott. Elin, då 25 år, skrev norrtullsligan som en följetong för DN. Hon skrev kapitlen på fredagar som sedan publicerades på söndagarna och kanske är det direktheten, det ocensurerade som gör att berättelsen om ligan fortfarande känns så modern. Det är en klassisk Stockholmsskildring om hur det var att vara ung kvinna i början av seklet och är skrämmande lik vår verklighet, Stockholm idag 2014.

Före föreställningen: Inledning av Louise Lindfors. Louise Lindfors är, förutom medarbetare på Radioteatern, förläggare och sedan 2013 ordförande i Fredrika Bremer-förbundet. "Jag har arbetat med kultur och mänskliga rättigheter i hela mitt liv, först som skådespelare sedan som förläggare och jag vill i min gärning göra skillnad."

Efter föreställningen: Klassikerrummet om Norrtullsligan "Norrtullsligan” från 1908 är rösträttskämpen och fredsaktivisten Elin Wägners första bok. Det är en rolig, drastisk och samtidigt skakande berättelse om några unga kvinnliga kontoristers kamp för att försörja sig själva i storstaden. Vid den här tiden ökade antalet självförsörjande unga kvinnor lavinartat och läsaren får en inblick i deras hårda liv med svältlöner, sexuella trakasserier från de manliga cheferna, dålig kost och utmattning. Men också om sammanhållning, lekfullhet och drömmar om ett bättre liv. Språket är rappt, livfullt, målande. Boken består av de krönikor Wägner skrev i Dagens Nyheter medan hon själv hyrde rum i Norrtull. Med: Maria Edström och Anna Karin Palm. En något kortad version av ett program från Kulturredaktionen 2011.


Lördag 29 mars 13.30

Den ständige terroristen

av Gustav Tegby.
Med: Sanna Krepper, Peter Järn, Frida Röhl, Per Grytt, Aleksa Lundberg.
Ljud: Michael Johansson. Producent: Magnus Lindman.
Regi: Nathalie Ringler.

Vilka är terroristerna? Har dom skägg? Vilka är vi? När vi säger vi menar så menar vi ju inte vi, utan dom. Det är ändå bara politik och skit alltihop. Gustav Tegbys nya pjäs ställer frågorna vi helst inte vill höra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".