Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - April 2014

Publicerat torsdag 27 februari 2014 kl 15.33
1 av 9
Robert Fux som Orlando i Carolina Frändes regi och scenografi. Foto: Carl Thorborg.
2 av 9
Leona Ekman Larsson och Malte Gårdinger i Top Notch. Foto: SR.
3 av 9
Emelie Rosenqvist har skrivit och regisserat Top Notch (Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio)
4 av 9
Barbro Hiort af Ornäs spelar en av rollerna i Rus (Foto: Bertil S-son Åberg/SVT Bild)
5 av 9
Toivo Pawlo kliver ut från Radiotjänst legendariska adress Kungsgatan 8, 1959 (Foto: Bertil S-son Åberg/SVT Bild)
6 av 9
Maja Runeberg i Bromsgatan 8B (Foto: Sveriges Radio)
7 av 9
Gösta Lempert (Foto: © Göran Nilsson)
8 av 9
9 av 9
Johan Holmberg som åklagare George Kindle och Isabell Sollman som hans hustru Regina i "De förblindade". Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Fredag 4 april 19.03

Wilhelm Tell

av Friedrich von Schiller.
Övers: Bertil Malmberg.
Bearb: Sigvard Mårtensson.
Med bland andra: Toivo Pawlo, Olof Sandborg, Per Myrberg, Ragnar Falck, Ulf Palme, Birgitta Valberg, Christina Schollin, Fredrik Peters, Ingvar Kjellson, Bengt Eklund, Tor Isedal, Olof Widgren, Mona Dan-Bergman.
Schillers frihetsdrama från 1804 bygger på sägnen om jägaren Wilhelm Tell och tyrannen Gessler som regerar över de schweiziska kantonerna. Då Tell låter bli att buga sig för Gesslers hatt, blir han tvungen, att som straff, skjuta ett äpple från sin sons huvud.
(Från 1959)

Inledning av Jenny Jägerfeld. Jenny Jägerfeld är författare och psykolog, hon hörs också som en av spanarna i Spanarna i P1.


Premiär!

Lördag 5 april 13.30

Top Notch Education
- en absurd thriller om skolan "at its best"

I rollerna: Rachel - Leona Ekman Larsson, Carlos - Malte Gårdinger, Diane -  Isabell Sollman, Faye - Malin Alm, Läraren - Gustaf Hammarsten, Rektorn Brian Bournes - Samuel Fröler, Coachen - David Rangborg, Vaktchef -  Jan Ärfström, Greg - Mathias Olsson, Speakerröst - Magnus Berg.
Ljud: Michael Johansson. Inpsicient: Sven Philip. Producent: Emelie Rosenqvist.
Dramaturg: Magnus Lindman.
Manus och Regi: Emelie Rosenqvist.

Det finns en perfekt skola. Där alla barn är glada och duktiga och alla lärare är superpedagoger. Där alla får varsin i-pad och alla når höga resultat.

Där skolgården är som en park och alla klassrummen har stora fönster med högt i tak.

Där framgång är en garanti och varje barn en given investering. Ja, som en aktie ungefär... 

Välkommen till Silicon Valley; till den inre cirkeln av USAs rikaste människor och en skola full av vinnare -  som kräver sina förlorare. Särskilt bland de egna. Vi möter Rachel , 12 år. Rachel kommer från en väldigt välbärgad familj, hon får allt hon önskar, men hon har svårt att få vänner. 

Hennes pappa är jämt borta och mamman är väldigt mån om att Rachel ska va "perfekt" . Det är inte så lätt för Rachel, som gör sämre och sämre ifrån sig i skolan.  

I Rachels klass finns även Carlos, en kille som får gå på skolan fast hans familj inte kan betala, för Carlos är väldigt begåvad och är bra för skolans yttre.  Han är viktig för skolans mångfaldsimage.

Carlos känner inte att han passar in på skolan, han har inte heller några kompisar.  

En dag bestämmer läraren att Carlos måste hjälpa Rachel med läxorna. Motvilligt lär Rachel och Carlos känna varandra , och ser att de kan har saker att vinna på att vara vänner. 

Rachel får bättre betyg och på ett sätt en kompis. Rachel får någonstans att vara efter skolan och ett ställe att gömma sin hemlighet.  

Men en dag rasar allt samman. För vad är en vänskap egentligen värd - om det viktiga är att bli en vinnare? 


Fredag 11 april 19.03

Rus - ett drama utan slut

av Rudolf Värnlund.
Bearbetning: Björn Hansen Fabricius.
Med: Monika Hard, Barbro Hiort af Ornäs, Bengt Blomgren, Gunnar Nielsen, John Elfström, Georg Rudeberg, Margaretha Krook, Sven-Eric Gamble, Bertil Crone, Åke Lagergren.
Regi: Hans Dahlin.
Werner har försvunnit! Han har blivit galen och sitter på dåliga hotell och super med vad hans hustru kallar för sluskar. Men vad är det egentligen som hänt Werner? Rus - Ett drama utan slut, är det andra av Värnlunddramerna som presenteras i Radioteaterbiblioteket. Förra året kunde U 39 höras och den finns självklart kvar i Radioteaterbiblioteket (med en inledning av Birgitta Ohlsson).(Från 1955)

Inledning av Katarina Wikars. Katarina Wikars är en av Kulturredaktionens medarbetare, producent och recensent och författare.

Efter föreställningen: Om Georg Rydeberg. Lotta Erikson träffade Erland Josephson 1998 för att tala om Georg Rydeberg.


Premiär!

Lördag 12 april 13.30

Bromsgatan 8 B

av Ann-Helén Laestadius.
Med: Maja Runeberg, Maxida Märak, Kjell Eriksson, Charlotte Lindmark, Anton Raukola och Kristian Pedersen.
Regi: Kjell Peder Johanson.
När Karin blir gravid efter flera misslyckade inseminationer bestämmer hon sig för att åka hem. Till ett Kiruna hon en gång bestämt sig för att aldrig återvända till. Hon ska skriva en bok. Tiden är knapp. Hennes barndomsgårdar ska rivas. Gruvan växer under jord och Kiruna måste flyttas. Karin jagar andras minnen och kan till slut inte komma ifrån sin egen sorgliga familjehistoria.

(Från SR Luleå)


Premiär!

Fredag 18 april 19.03

Orlando

av Virginia Woolf.
Övers: Margareta Ekström.
Dramatisering: Darryl Pinckney.
Röst- textpedagog: Eva Feuer.
Med: Robert Fux.
Ljud för Radioteatern: Eric Nyblaeus.
Regi: Carolina Frände.

Orlando börjar sitt liv som ung överklassman i 1600-talets elisabetanska England och lever sedan i flera hundra år ett vindlande liv utan att åldras. Men under sin tid som brittisk ambassadör i Konstantinopel vaknar Orlando en morgon upp och har under natten förvandlats till kvinna. En äventyrsberättelse om en gestalt som både är man och kvinna – en hen, om identitet och om könet som konstruktion. En av Virginia Woolfs mest kända romaner i monologform i regi av Carolina Frände och med Robert Fux i rollen som Orlando.

Inledning av Carolina Frände. Carolina Frände är regissör och sedan 2009 konstnärlig ledare för Stockholms stadsteaters barnscen i Skärholmen, där hon senast satt upp den kritikerrosade En världsomsegling under haven.

(Föreställningen görs i samarbete med Skärholmen Kulturhuset Stadsteatern där den hade premiär i november 2012. Scenversionen blev mycket hyllad och utsågs till en av 2012 års bästa föreställningar. Inspelningen av Radioversionen gjordes på Svartsö slott 2013.)


Påskdeckare!

De förblindade

av Carina Rydberg.
Med: Johan Holmberg, Isabell Sollman, Erik Bolin, Johan Lindell, Måns Westfelt, Lena Mossegård, Charlotta Larsson, Nadja Mirmiran, Viveka Jedholm, Susanne Barklund, Vanja Blomkvist, Christian Berling, Ulrika Hansson, Bengt C.W. Carlsson.
Regi: Ludvig Josephson.
Det slutande 1800-talets London har drabbats av en serie mycket brutala mord på prostituerade kvinnor. Polisen saknar alla ledtrådar till vem förövaren är och kommisarie Newland vid Scotland Yard anlitar i hemlighet åklagaren George Kindle som medhjälpare, då denne gjort sig känd för sina djupa kunskaper i brottslingars psykologiska drivkrafter. George Kindle lever sedan länge i ett barnlöst äktenskap med Regina, som förutom att vara hans hustru också är Georges bästa vän och stöd under den pressande jakten på seriemördaren. En jakt som blir en kapplöpning med tiden, allteftersom fler kvinnor mördas och stympas.

Del 1: 19 april kl 13.30
Del 2: 20 april kl 13.30
Del 3: 21 april kl 19.03

(Från 2011)


Fredag 25 april 19.03

Invasion!

av Jonas Hassen Khemiri.
Med: Bahador Foladi, Isabel Munshi, Elmira Arikan, Bashkim Neziraj, Shebly Niavarani, Hamadi Khemiri, Oskar Thunberg, Stina Ekblad, Börje Ahlstedt samt medarbetare från flera av Sveriges Radios redaktioner.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Emelie Rosenqvist.
Regi: Farnaz Arbabi.

Ryktet går i Radiohuset - och namnet på allas läppar: Abulkasem.

Från studiebesökarna, till Ekot till Radiosporten, i Studio ett och Nya vågen - Alla pratar om honom. Några säger sig till och med vara han. Men vem är han? En missförstådd äppelplockare, en kvinnlig demonregissör eller en förrymd terrorist? Följ med på jakten efter Abulkasems sanna identitet!

Jonas Hassen Khemiri debuterade som dramatiker med Invasion! på Stockholms stadsteater 2006 och pjäsen har sedan dess spelats världen över, senast i New York där pjäsen fått  ett mycket varmt mottagande. Med en förstärkt originalensemble och med autentiska röster från Sveriges Radios redaktioner, hörs Invasion! i en ny form i Radioteatern. Originaluppsättningen regisserades av Farnaz Arbabi som nu debuterar i Radioteatern med samma pjäs.

Efter föreställningen: Efter invasionen. Susanne Skog i ett samtal med Farnaz Arbabi, regissör.


Premiär!

Lördag 26 april 13.30

Slaget

En dramatiserad novell av Gösta Lempert.
Med: Mattias Linderoth och Tom Ahlsell samt Christer Strandberg, Cecilia
Lindqvist, Marian Wydow och Diana Bagelund.
Regi: Petra Berg Holbeck.
En olycka inträffar i centrala Malmö, och en ung romsk man dör. Hjärtat förmedlas via den nya europeiska organbanken till Wien, och opereras in i en gammal man som drömmer om en ny storhetstid för nazismen. Men kan den drömmen spira i ett romskt hjärta?

Slaget handlar om att leva med fienden inom sig och det moraliska dilemma som uppstår när organdonationer korsar etniska, politiska och kulturella gränser.

(Från SR Malmö)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".