Viktoria Folkesson och Fredrik Evers i De utbytbara (Foto: Rolf Hilton/Sveriges Radio)
1 av 9
Viktoria Folkesson och Fredrik Evers i De utbytbara (Foto: Rolf Hilton/Sveriges Radio)
Diya Shaher, Sanarya Kalamgi och Peter Perski i Praktikplats Sverige. (Foto: Snezana Vucetic Bohm.)
2 av 9
Diya Shaher, Sanarya Kalamgi och Peter Perski i Praktikplats Sverige. (Foto: Snezana Vucetic Bohm.)
Saxofonmannen (Foto: Sven-Olof Rönnskog)
3 av 9
Saxofonmannen (Foto: Sven-Olof Rönnskog)
(Foto: Tack till Robert Wahlström)
4 av 9
Pildammsparken (Foto: Tack till Robert Wahlström)
Victoria Benedictsson (Foto: Wikimedia Commons)
5 av 9
Victoria Benedictsson (Foto: Wikimedia Commons)
De medverkande skådespelarna i Vår klass (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
6 av 9
Vår klass, övre raden: Simon Reithner, Peter Luckhaus, Hannes Meidal, Lena Nilsson, Pierre Wilkner, Carl Magnus Dellow. Nedre raden: Freddy Åsblom, Monica Stenbeck, Johan Wahlström, Lina Englund (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Natalie Ringler, regissör (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
7 av 9
Natalie Ringler, regissör av Vår klass (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Andreas Rothlin Svensson, Johan Stavring, Liv Mjönes, Shima Niavarani och Göran Ragnerstam i Södern (Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio)
8 av 9
Andreas Rothlin Svensson, Johan Stavring, Liv Mjönes, Shima Niavarani och Göran Ragnerstam i Södern (Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio)
Europasoppan (Foto: Petra Hellberg/Stockholms Stadsteater)
9 av 9
Europasoppan (Foto: Petra Hellberg/Stockholms Stadsteater)

Radioteatern - Mars 2015

Med reservation för ändringar i tablån. Notera sändningstiderna, som ändras något under mars månad.

Fredag 6 mars 19.45

Vår klass

av Tadeusz Slobodzianek.
Övers: Jarema Bielawski
I rollerna: Rachelka/Marianna - Monica Stenbeck, Wladek - Peter Luckhaus, Jakub Kac - Freddy Åsblom, Dora – Lina Englund, Rysiek – Simon Reithner, Zocha - Lena Nilsson, Menachem – Carl Magnus Dellow, Zygmunt - Johan Wahlström, Heniek - Pierre Wilkner, Abram - Hannes Meidal.
Kompositör: Pelle Ossler.
Ljud: Frida Englund och Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Marie Wennersten.
Dramaturg: Doreen Kanter.
Regi: Natalie Ringler.

Del 2 av 2: Den 10 juli 1941 mördade den ena halvan av den lilla polska byn Jedwabnes befolkning den andra halvan. I sextio år sa man att tyskarna utfört dåden. Idag vet vi att det var byborna själva, grannar som vuxit upp tillsammans – gått i samma klass.

Med ljud, musik och röster gestaltas en vardagsrasism som långsamt och utan att man riktigt kan säga hur och när, förbyts till rent hat och mord. En helt radioegen version med utgångspunkt i Teater Galeasens rosade scenföreställning från 2014.     


Lördag 7 mars 13.30

Praktikplats Sverige

av Osborn Bladini.
Med: Peter Perski, Diya Shaher, Sanarya Kalamgi, Maja Runeberg och Lennart Jähkel.
Musik: Anders Melander.
Ljud: Mikael Brodin. Producent: Gunilla Bresky.
Regi: Peter Schildt.
Erik arbetar på SFI som arbetsmarknadscoach. Uppgiften är inte lätt: Han ska hjälpa Hazim som varit fängelsechef i Irak att få jobb. Samtidigt som han ska renovera lägenheten innan det är dags för hans gravida hustru Liselott att föda. Och dessutom har han en svärfar som gärna lägger sig i.
Osborn Bladinis pjäs Praktikplats Sverige är en allvarlig komedi som utspelar sig i mitt i dagens Sverige.

(Från SR Luleå 2012)


Fredag 13 mars 19.45

Malmö, jag tycker synd om människorna här

Med: Sanne Ahlqvist-Boltes, Susanne Karlsson, Annette Lindbäck, Kenneth Milldoff, Magnus Schmitz, Fredrik Zander.
Teknik: Johan Chandorkar.  Producent: Henrietta Hultén.
Manus och regi: Fredrik Zander.

Ett porträtt av Sveriges tredje stad och fem av dess innevånare som precis som du bär på brustna drömmar, kortvarig lycka och en rivande känsla i magen om att det finns något bättre. Från olika generationer och olika bakgrunder lever de sina liv i Malmö

En stad som utmålas som en krigszon där gänguppgörelserna och rasismen blivit ansiktet utåt. Vissa är bittra, andra rädda och en del letar bara efter en väg ut. För hur känns det när staden du varit med och byggt och älskat spottar dig i ansiktet som tack? Vad gör du när allt du önskat slagit in och du upptäcker att det inte var det du ville ha? Vem är du när du förstår att det liv du skulle få är inställt? Vad svarar du på frågan om vad som är viktigast, du eller din familj?

(Från SR Malmö 2012)


Lördag 14 mars 13.30

Pildammsparken

- Triptyk om en döende park
Bokträden i Malmös största park har drabbats av en jordbunden algsjukdom. Kanske måste den praktfulla och älskade parken skövlas och träden fällas. Radioteatern i Malmö ger tre nyskrivna pjäser om hotet mot stadens magiska plats för drömmar och lek:

Då voro bokarna ljusa
av Fredrik Ekelund.
Med: Françoise Fournier, Harald Leander, Jörgen Darfeldt.
Regi: Melanie Mederlind.

Kommer vi från träd?
av Göran Greider.
Med: Sigrid Sandin, Erik Olsson.
Regi: Dennis Sandin

Träden som faller
av Eva Ström.
Med: Emy Storm, Bengt Krantz, Cecilia Lindqvist, Sven Holm.
Regi: Stefan Johansson.

Ljud: Johan Chandorkar. Producent: Henrietta Hultén.

(Från SR Malmö 2012)


Söndag 15 mars 20.03

Molnens bröder

av Barbro Lindgren.
Med: Reine Brynolfsson - Caleb, Anders Ahlbom - Johan, Ernst Günther - Ljung, Ann Petrén - Blundögat, Stig Torstensson - Daddagubben, Bertil Norström - Fågelvingen, Sif Ruud - Augusta, Aino Taube - Charlida, Ernst Günther - Åhrberg, Hilda Hellwig - Vårdaren Marta, Iwa Bohman - Vårdaren Maude, Krister Henriksson - Svinskötaren, Meg Westergren - Gerda, Malin Edwall - Ylva, Laila Westersund - Föreståndaren.
Ljud: Eric Nyblaeus. Inspicient: John Svensson.
Regi och produktion: Britt Edwall.

1988, när debatten om och förberedelserna för att stänga landets alla mentalsjukhus var rykande aktuell, bad Radioteatern och den banbrytande och nyskapande regissören och producenten Britt Edwall, författaren Barbro Lindgren att dramatisera sin roman Molnens bröder som kommit ut 1975. Molnens bröder utspelas på ett mentalsjukhus där läsaren får träffa patienterna.

Inspirationen och underlaget till romanen hade Barbro Lindgren fått genom kontakt med fotografen och tv-producenten Torbjörn Ehrnvall.

Torbjörn Ehrnvall föddes 1939 och växte upp på Uppsala ålderdoms- och sjukhem där hans far Robert Ehrnvall, född 1902, arbetade sedan 1931 som sjukvårdsbiträde och vaktmästare. Torbjörns mor Astrid var utbildad mentalsköterska och arbetade som nattsköterska på hemmet. Pojken Torbjörn hade med en yngre bror många äventyr i sin uppväxtmiljö bland människor som Torbjörn fortfarande minns och som han fotograferade. I Molnens bröder skildrade Barbro Lindgren hans barndom på institutionen.

När dramatiseringen av boken var gjord spelade Britt Edwall in den med en metod som hon började utveckla vid denna tid på 1980–talet, med det relativt nya stereoljudet, hemma i sin lilla stuga på söder där det finns en lummig trädgård och omgiven av stadsljud och med en rad fantastiska skådespelare.

Före föreställningen: Om bakgrunden till Molnets bröder. Ett 10-minuterssamtal med Torbjörn Ehrnvall, Barbro Lindgren och Britt Edwall. Bilder från Torbjörn Ehrnvalls uppväxt finns på flickr, här.


Natt mellan 18 och 19 mars kl 03.02

Borgmästaren

av Gert Hofmann.
Översättning: Ingmar Björkstén.
Radiobearbetning: Lars Väringer.
Med: Lars Väringer, Åsa Arhammar och Robin Stegmar.
Musik från skivinspelningar med tubasolisten Øystein Baadsvik.
Ljud: Rolf Hilton.
Regi: Christer Ekbom.

Pjäsen utspelas i den lägenhet där bokhållaren Otto Moll och hans hustru Therese lever och mest beklagar sig över allt och alla. I hemmet pyr avundssjukan och missnöjet. En kväll knackar en, till synes, vilsen man på deras fönster. Han behöver någonstans att bo, bara för en natt, och undrar om det är möjligt att få tillbringa den hos dem. Till en början är de tveksamma, men när den trevlige mannen visar sig dela missnöjet med hur samhället ser ut blir tonen en annan. Ja, det är till och med så att deras gäst är beredd att hjälpa herr Moll till maktens topp. Smickrad av allt beröm och bekräftelse möter nu Moll äntligen någon som kan se hans storhet och som utan vidare tycker sig se stadens nya borgmästare framför sig.

Från den stunden sker konstiga och dramatiska saker i staden, men varför undra och ifrågasätta när händelserna leder Moll mot oanade framgångar? Borgmästaren är ett tragikomiskt kammarspel om maktlängtan, manipulation och grandiosa självbilder. (Pjäsen hade sin urpremiär i London, 1963, under namnet Power of Persuasion).
(Från SR Göteborg, 2012. Föreställningen är något kortad.) 


Fredag 20 mars 19.45

Saxofonmannen

Med: Simon Murley och Max Lundqvist.
Ljud, produktion: Jan Cruseman.
Regi, bearb: Max Lundqvist.
En tragikomisk dramadokumentär med två röster: regissören Max och gatumusikanten Simon.

Det kunde ha resulterat i en enkel radioversion av Jon Fosses teatermonolog Gitarrmannen,istället avtecknas något annat. Kan vi göra teater av våra liv och blir livet då mer trovärdigt?

Två män i staden går om varandra. Var och en med sin egen historia, romantiska drömmar och brustna illusioner. De när sina övertygelser och drivkraften att uttrycka något inför en publik. Mitt i storstadens pulserande åder, i samtidens mediala flöde, i "undergången", ser de varandra dagligen utan att egentligen mötas.

Allt de har gemensamt, inklusive hotet om det sociala utanförskapet i en allt hårdare verklighet, borde det inte överbrygga skillnaderna sinsemellan och skapa samförstånd?

I Saxofonmannen hör vi de hotade existensernas röster brottas med desperation och stolthet, med drömmar om det publika genombrottet. Men också en envis ovilja att ge efter för ”marknaden” eller någon annans beskrivning av verkligheten. De klamrar sig fast vid sina roller, sin solitära särskiljning.

Saxofonmannen är ett projekt byggd på den romantiska idén om att en människa kan rädda en annan; eller om att teatern, genom att spegla den bistra verkligheten kan frälsa oss ifrån den.
Regissören är ute efter trovärdigheten – den autentiska rösten. Skådespelaren tror sig vara uppriktig, men ingen tror honom. Allra minst regissören.

(Från 2012)


Premiär!

Lördag 21 mars 13.30

De utbytbara

En tragikomisk liten rysare, eller kanske en helt möjlig vardagsskildring av Malin Lindroth.
I rollerna: Hon - Viktoria Folkesson, Han - Fredrik Evers, Anki - Tove Wiréen.
Ljud: Rolf Hilton. Producent: Christer Ekbom.
Regi: Anna Sjövall.

Hon och han flyttar in i den lägenhet de nu har köpt. Det här har hon drömt om och de kommer säkert trivas båda två den här gången. Hon ser fram emot umgänget med nya grannar, med gårdsfesterna med vin. Han däremot kan tänka sig att hälsa på dem han möter i trappan. Hon är fylld av iver när de sista flyttlådorna bärs in. Han står passiv och stirrar ut genom fönstret. Han sätter upp gardinen, säger han. Han hör henne knappt. Hans blick har fastnat på en luggsliten man nere på gården, en man vars blotta närvaro kommer förändra deras liv…

(Från SR Göteborg)


Söndag 22 mars 20.03

Södern

av Julien Green.
Övers: Stig Ahlgren.
Bearb: Stellan Larsson.
Med: Andreas Rothlin Svensson, Liv Mjönes, Agneta Ekmanner, Göran Ragnerstam, Shima Niavarani, Johan Stavring, Leif Stålhammer, Vidar Trojenborg.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Marie Wennersten.
Regi: Jonas Cornell.

Julien Green, föddes år 1900 i Paris. Hans föräldrar var från de amerikanska sydstaterna där Julian studerade på universitet innan en lång framgångsrik författarkarriär. Föreställningen Södern, som utspelar sig just i sydstaterna, hade premiär 1953 i Paris och sattes upp på Göteborgs Stadsteater året efter, men har sedan dess aldrig spelats i Sverige.

Huvudpersonen Jan är polack, främling både i sin nordstatsuniform och för Regina som älskar honom. Hans förbjudna passion för en ung man blir hans undergång.

(Från 2012)

Efter föreställningen: I samband med premiären av Södern, 2012, samlade Magnus Jacobsson ett antal personer för att resonera kring föreställningen och klassikeruppsättningar i Radioteatern. Med: Jonas Cornell, regissör, Åsa Melldahl, regissör och Magnus Lindman, dramaturg.


Radioteaterbiblioteket

Fredag 27 mars 19.45

Den bergtagna

En kärlekens tragedi
av Ernst Ahlgren (Victoria Benedictssons pseudonym) och Axel Lundegård.
Bearb. Jacob Oschlaug.
I rollerna: Louise - Birgitta Stahre, Gustave Alland - Måns Westfeldt, Erna - Kerstin Tidelius, Viggo - Leo Cullborg, Lilly - Christel Körner, Henrik - Martin Berggren, Värdinnan - Doris Svedlund, Botilda - Gertrud Bodlund, Bergström - Jan Holmquist.
Ljud: Göran Blomqvist och Rune Andersson. Inspicient: Anders Thuresson.
Regi: Eva Stenman.
Louise bor tillfälligt i en ateljé i Paris. Louise, 32 år. Hon har varit sjuk och några av hennes konstnärsvänner är där och pysslar om henne. Skulptören Gustave Alland kommer på besök och Louise lämnas, för en stund, ensam med honom. Under samtalet som följer uppvaktar han henne och deklarerar öppet sin syn på den fria kärleken. "Den äkta kärleken är fri, den blommar för att sedan vissna ner." Enligt hans övertygelse klarar inte kvinnor detta. De behöver trygghet...
(Från SR Göteborg 1977)


Lördag 28 mars 13.30

Europasoppan - Nya karusellen

av Carsten Palmaer och Johan Huldt.
Med: Tomas Bolme, Elisabet Carlsson, Christer Fant och Odile Nunes.
Musikarrangemang: Bosse Johansson.
Ljud: Jan Cruseman.
Regi: Johan Huldt.
Europasoppan – nya karusellen En revy som tar upp den rådande situationen i Europa. Balansen mellan politik och ekonomi. Allt från obligationer och stabilitetspakten till vårdskandaler och eurovisionsschlager kommenteras till tonerna av bland annat dragspel, gitarr och basfiol framfört av skådespelarna.

Ingredienser:
(Använd en väl tilltagen gryta)

* Elva miljoner arga greker.

* En liten italiensk rörmokare som haft stora framgångar i dataspelsbranschen.

* En nypa statsskuld (grekisk, italiensk eller spansk går lika bra) .

* En bukett regler som ingen begriper sig på.

* 736 förvirrade europapolitiker.

* Tillsätt ett kryddmått demokrati (kan uteslutas)

* Strimla lite pensioner, krydda med gatukravaller och en och annan strejk.

* Rör om ordentligt i grytan och häll sedan 4000 miljarder euro över soppan, hetta upp, kyl ner, hetta upp, kyl ner – tills det hela reder sig. Om det nu gör det.

Föreställningen är en radioversion av Soppteaterns (Stockholms Stadsteater) föreställning.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".