Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern, Sveriges Radio Drama - Maj 2016

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 10.35
Ingen lärde oss att dö av Henning Mankell med Anna Bjelkerud och Mats Blomgren.
1 av 5
Ingen lärde oss att dö av Henning Mankell med Anna Bjelkerud och Mats Blomgren. Foto: Christer Ekbom/Radioteatern.
Friend Crush av och med Sanna Samuelsson och Sofia Ekman Neves.
2 av 5
Friend Crush av och med Sanna Samuelsson och Sofia Ekman Neves. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Staffan Westerberg och Etienne Glaser i Dockskåpet.
3 av 5
Staffan Westerberg och Etienne Glaser i Dockskåpet. Foto: Anders Alm, Mattias Ahlm/Sveriges Radio, montage: Marie Jansson.
Malin Lindroth
4 av 5
Malin Lindroth, dramatikern bakom triptyken Godheten, Ansvaret och Erbjudandet. Foto: Rolf Hilton/Sveriges Radio
Lars Gustafsson
5 av 5
Lars Gustafsson Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Fredag 6 maj 19.30

Ansvaret av Malin Lindroth

På en kyrkogård möts tre personer. De har kommit dit på årsdagen av en ung kvinnas död. De känner sig alla delaktiga i det som hände. Det var ju inte meningen att det skulle gå så långt som det gjorde den där natten.

I rollerna: Mats Blomgren, Anna Bjelkerud och Fredrik Evers.
Teknik: Henrik Henriksson.
Regi: Mats Kjelbye.


Söndag 8 maj 20.03

Dockskåpet en liten kärlekshistoria av Tove Jansson.

Dockskåpet är en tragisk fars baserad på Tove Janssons noveller Dockskåpet och En liten kärlekshistoria i dramatisering av Britt Edwall. Två gamla pojkar har levat tillsammans i ett långt äktenskap. Nu ska båda pensioneras. Arbetet ska inte längre vara meningen med livet. Alexander börjar bygga sitt livs dockskåp. Lampor måste glimma! Oväntat svartsjukedrama uppstår...

I rollerna: Axel, möbelmänska: Staffan Westerberg. Erik, bankmänska: Etienne Glaser. Linda, skrivande mänska: Gerd Hegnell. Boy, elektrisk mänska: Stig Torstensson.
Dramatisering och Regi: Britt Edwall. Från SR Göteborg 1998.


Fredag 13 maj 19.30

Erbjudandet av Malin Lindroth

I en lagerlokal möts tre personer. De har nappat på erbjudandet om att tävla om ett erbjudande. Någon av dem kan komma att bli årets kund på det stora varuhuset Medan de väntar kan de inte låta bli att värdera varandra. Den som har höst poäng borde väl vinna, men får man se ut hur som helst då…

I rollerna: Christina Stenius - Berit,  Robin Stegmar - Urban, Elmira Arikan -Desirée.
Teknik: Rolf Hilton.
Regi: Christer Ekbom. Från 2013.


Fredag 20 maj 19.30

Claeson, Hallstahammar av Lars Gustafsson

På en landsvägsbuss någonstans i trakten av Västerås råkar två gubbar stöta ihop. Det var länge sedan sist och den ena historien ger den andra...
Med: Per Mattson, Hans Klinga. Regi: Anders Carlberg. Från 2005.

Efter föreställningen: Samtal med Lars Gustafsson

Stycket ”Claeson, Hallstahammar” har en bakgrund i författaren Lars Gustafssons västmanländska härkomst. Magnus Florin frågade honom vad det var för gestalter och minnen som rörde sig i författaren vid skrivandet av pjäsen.

Lars Gustafssons berättande har nu satt punkt. Han gick bort den 2 april i år, 79 år gammal efter en tids sjukdom.


Premiär!

Söndag 22 maj 20.03

Ingen lärde oss att dö av Henning Mankell

Henning Mankells sista pjäs, skriven direkt för Radioteatern!

En tid innan författaren Henning Mankell gick bort beställde Radioteatern en pjäs som skulle handla om det ständigt närvarande temat kärleken, livet och döden. Henning Mankell skrev, men vände på ordningen och döden fick inleda dramat.

Pjäsen utspelas till en början på ett hospice där de två medelålders syskonen vakar vid sin mors bädd. När modern tar sina sista andetag blir barnen smärtsamt medvetna om att nu, nu är det de som står på tur. Med denna brutala insikt om livets ensamhet och ändlighet börjar de sakta med säkert kommunicera igen.

Tidigare har kontakten mellan de båda syskonen varit begränsad. Deras liv har tagit olika riktningar och burit iväg åt olika håll. När de nu tvingas att träffas och se varandra i ögonen kommer olösta konflikter upp till ytan och kräver sin plats. Kanske har syskonen saknat varandra? Kanske inte? Trots den skarpa ton som finns mellan dem har de förvånande lätt att inte stanna i och älta gammal surdeg. De delar en historia, men deras minnen är så olika. Antagligen precis som det ska vara.

Henning Mankells sista pjäs är en storslagen skildring av hur livet och kärleken, och alla val som man gör, blir så mycket mer närvarande och påtagliga i samband med sorgen inför en döende förälder.

I rollerna: Mats Blomgren och Anna Bjelkerud.
Ljud: Rolf Hilton.
Regi: Christer Ekbom.

Från Radioteatern i Göteborg.Presskonferens onsdag 25 maj 10.30
Direktsändning onsdag 25 maj 13.10

Lansering av Sveriges Radio Drama!


Premiär!

Fredag 27 maj 19.30

Friend Crush av och med Sanna Samuelsson och Sofia Ekman Neves

En autofiktion om gränsen mellan vänskap och kärlek.

– Tänk dig att vi stannar med vår bil på någon sandig liten avfart mitt i ingenstans, sätter på vårt blandband, och så dansar, står med en flaska rom på motorhuven, och skriksjunger….

– Åh underbart… Och så somnar vi under stjärnorna!

Sanna och Sofia ska åka på roadtrip. De ska korsa öknen som Thelma & Louise. De är bästa vänner men hur vet man skillnaden på romantisk kärlek och kärlek? Finns det ens någon tydlig gräns? Sanna och Sofia fastnar på vägen, rör sig genom stadens barer och klubbar, allt mer osäkra på var de har varandra, på samma gång allt mer beroende av varandra.

Friend Crush är ett vänskapsdrama inspelat och regisserat av Sanna Samuelsson och Sofia Neves on location i New York, Berlin och Stockholm. I arbetet har de utvecklat ett arbetssätt där improvisation, autofiktion och musik samverkar.

Manus, regi, skådespel och ljuddesign av Sanna Samuelsson och Sofia Neves. Producent: Marie Wennersten och Magnus Berg. Ljudmix: Frida Englund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".