Solen skiner över natten: Oscar Töringe, Emma Mehonic, Jens Ohlin, Carl Magnus Dellow och Ingar Sigvardsdotter.
1 av 5
Solen skiner över natten: Oscar Töringe, Emma Mehonic, Jens Ohlin, Carl Magnus Dellow och Ingar Sigvardsdotter. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Pernilla August (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
2 av 5
Pernilla August (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Thomas Hanzon (Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio)
3 av 5
Thomas Hanzon (Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio)
Krigare. Rawda Khadraoui Milad Alami, Bahar Pars (bakifrån) och Noah Waldfogel. (Foto: Henrietta Hultén, SR Malmö)
4 av 5
Krigare. Rawda Khadraoui Milad Alami, Bahar Pars (bakifrån) och Noah Waldfogel. (Foto: Henrietta Hultén, SR Malmö)
I havet av svartklädda män: Mikael Dahl, Rasmus Luthander och Magnus Schmitz (Foto: Henrietta Hultén/Sveriges Radio Malmö)
5 av 5
I havet av svartklädda män: Mikael Dahl, Rasmus Luthander och Magnus Schmitz (Foto: Henrietta Hultén/Sveriges Radio Malmö)

Sveriges Radio Drama - Juni 2017

Med reservation för ev. ändringar i tablån.

Måndag 5 juni 19.03

Kulturhuset av Mats Kjelbye

Greve Max har fattat humör: nu har kulturisterna gått för långt, nu ska han skrida till handling! I ett grevskap nära dig. En kamp. Ett slag. Kulturhuset bör förstöras.

I rollerna: Thomas Hanzon, Emelie Rosenqvist, Jimmy Lindström, Erik Bolin, Johanna Rane, Henrik Bergström, Elisabeth Lagerstedt, Magnus Lindman och Rebecka Josephson.
Musik: Jerker Jansson.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Dramaturg, regissör och producent: Dmitri Plax.


Fredag 9 juni 19.30

Krigare av Milad Alami

Krigare handlar om att hävda sig och stå upp för sig själv. Leyla är en ung rappare med scendrömmar. Hon skriver musik tillsammans med sin kompis Mayram. I skolan mobbas hon, särskilt av Anders. Musiken blir ett sätt för henne att slå tillbaka och göra sig fri.

Filmregissören och manusförfattaren Milad Alami har specialskrivit för Rawda Khadraoui. Rawda Khadraoui har bland annat deltagit i hiphopsatsningen Ladies first med Linda Pira på Dramaten.

Till föreställningen har Rawda skrivit texten till en egen raplåt. För musiken står producenten Mack Beats som också gjort den mesta musiken till föreställningen.

I rollerna: Leyla - Rawda Khadraoui, Mayram - Bahar Pars, Mamma - Susan Taslimi, Lillebror Hamad - Marcus Engdahl, Anders - Noah Waldfogel, Läraren - Peter Mörlin.
Musik: Mack Beats samt delar av svensk hiphopeliten.
Ljud Johan Chandorkar. Producent: Henrietta Hultén.
Regi: Milad Alami.


Fredag 16 juni 19.30

Lilla smycket av av Patrick Modiano

En dag ser den knappt nittonåriga Thérèse en kvinna på en station i den parisiska metron. Kvinnan liknar hennes mor. Så till den grad att Thérèse tror att det är hon och följer efter. Dog inte hennes mor i Marocko tolv år tidigare? Har man ljugit för henne? Vad som därefter händer får vi höra Thérèse berätta. Hon minns allt. Även om det är smärtsamt att minnas.

"Det var spännande, Modianos text var mycket svårare än jag först trodde" sa Pernilla August inför premiären av Nobelföreställningen 2014. 

Övers: Pontus Grate.
I rollerna: Thérèse - Pernilla August, Moreau-Badmaev - Ivan Mathias Petersson, Apotekaren - Marga Pettersson.
Musik: Anna Lindal.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient - Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Bearbetning, regi: Dmitri Plax.


Söndag 18 juni 20.03

Solen skiner över natten av Lucas Svensson

Malmö 1987. Syskonen Adam, Emil och Cirkeline arbetar som dansbandsmusiker. Adam har större ambitioner och vill slå igenom som seriös låtskrivare och artist.

Han tyngs av det självpåtagna ansvaret för sina yngre syskon Emil och Cirkeline, som båda är synskadade sedan födseln. Emil vållar honom bekymmer, då han är svårt alkoholiserad och ofta hamnar i besvärliga situationer. Dessutom börjar Adams flickvän Sonja tröttna på att konkurrera med hans yngre syskon om en plats i hans liv.

I rollerna: Cirkeline – Emma Mehonic, Emil – Jens Ohlin, Sonja – Ingar Sigvardsdotter, Adam – Oscar Töringe, Sven – Carl Magnus Dellow, Bartender och publik – Bengt C W Carlsson.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Regi: Ludvig Josephson.

I samband med föreställningen: Vi träffade Lucas Svensson i Köpenhamn. Om funderingar runt blindhet, Malmö, Mikael Wiehe med mera. En intervju av Anne Konstenius.

Från 2015.


Midsommarafton, fredag 23 juni 19.30

I havet av svartklädda män av Aldo Iskra

Nils Poppe ligger på dödsbädden och minns händelsen på Stortorget 1914 då Nordens tre kungar steg ut på residensets balkong. Deras möte skulle säkra Nordens neutralitet i det första världskriget. I feberyra berättar Poppe för det unga nattvaket, som är född i ett annat land, om demokratikampen när han var en liten påg med sin fostermor på torget och om hur han föreställer sig kungarnas samtal innan det historiska utstigandet.

I rollerna: Anders Granström, Helena Nizic, Anette Lindbäck, Cecilia Lindqvist, Magnus Schmitz, Rasmus Luthander, Mikael Dahl.
Originalmusik: Staffan Storm.
Ljud: Johan Chandorkar.
Regi: Aldo Iskra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".