Shang Imam och Dada Fungula Bozela i "Otrogen mot min man".
1 av 9
Shang Imam och Dada Fungula Bozela i "Otrogen mot min man". Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Robin Jonsson
2 av 9
Om podcasts, perversioner och parallella världar. En dokumentär av Robin Jonsson. Foto: Robin Jonsson.
Jonas Nilsson i rollen som Meursault i Camus Främlingen (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
3 av 9
Jonas Nilsson i rollen som Meursault i Camus Främlingen (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
Från vänster: Ana Gil de Melo Nascimento,Jennie Silfverhjelm, Eva Melander, Frida Röhl och Vania Moore-Briones (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
4 av 9
Från vänster: Ana Gil de Melo Nascimento,Jennie Silfverhjelm, Eva Melander, Frida Röhl och Vania Moore-Briones (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Friend Crush av och med Sanna Samuelsson och Sofia Neves.
5 av 9
Friend Crush av och med Sanna Samuelsson och Sofia Neves. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Lotti Törnros och Jonas Hellman Driessen i Hur ska det gå för Pinnebergs? Foto: Alexander Donka.
6 av 9
Lotti Törnros och Jonas Hellman Driessen i Hur ska det gå för Pinnebergs? Foto: Alexander Donka.
Ingen lärde oss att dö av Henning Mankell med Anna Bjelkerud och Mats Blomgren.
7 av 9
Ingen lärde oss att dö av Henning Mankell med Anna Bjelkerud och Mats Blomgren. Foto: Christer Ekbom/Radioteatern.
Ett vackert barn – Med Staffan Westerberg och Nanna Blondell.
8 av 9
Ett vackert barn – Med Staffan Westerberg och Nanna Blondell. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Girlnet - Helena Sandström, Karin Bengtsson, Isabel Cruz Liljegren och Maia Hansson Bergqvist. (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
9 av 9
Girlnet - Helena Sandström, Karin Bengtsson, Isabel Cruz Liljegren och Maia Hansson Bergqvist. (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Sveriges Radio Drama - Oktober 2017


Premiär!

Fredag 6 oktober 19.30

Otrogen mot min man av Dada Fungula Bozela

En skruvad kärlekshistoria mellan människor från olika världar: en ung kille från förorten och en journalist med drömmar om ”den stora reportageboken”.  

Följ med dit det händer! (Och kommer man innan kl. 19.00 blir det en glutenfri pizza. Men bara om man har med sig en ponny!)

I rollerna: Shang Imam och Dada Fungula Bozela med flera.
Musik: Elias Klenell.
Ljuddesign: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Dramaturg: Magnus Lindman.
Regi: Dada Fungula Bozela och Shang Imam. 


Nobelspecial!

Söndag 8 oktober 20.03

Främlingen av Albert Camus

Mersaults mor har precis dött. Han ska snart gifta sig med Marie, som han inte älskar. Han ser på tillvaron med likgiltighet. Men så en dag händer något som får konsekvenser för den unge mannen.

Den franske Nobelpristagaren Albert Camus' roman Främlingen, behandlar existentiella frågor som utanförskap och känslomässig avtrubbning. En riktig klassiker, lika aktuell idag som när den kom för snart 75 år sedan.

En dramatisering av Jonas Nilsson efter en översättning av Jan Stolpe.
I rollerna: Jonas Nilsson, Åke Lundqvist, Bernard Cauchard, Josefin Ljungman, Juan Rodriguez, Michael Jonsson, Richard Forsgren, Andreas Rothlin Svensson, Bengt CW Carlsson, Filip Alexandersson, Rasmus Luthander, Talib Yass, Nasreen Al Janabi Larsson, Håkan Engström, Eric Nyblaeus, Michael Johansson m.fl.
Musik: Christer Bothén, Vilhelm Bromander, Marianne Lindén.
Ljudregi: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Regi: Åsa Melldahl.


Fredag 13 oktober 19.30

No limit av Alejandro Leiva Wenger

Några kvinnor ses efter mer än tjugo år, i den förort där de vuxit upp. En gång i tiden var de en sammansvetsad grupp, omtalade som ”kickers” och så smått respekterade för sin våldsamhet. De har sedan länge gått skilda vägar, men förföljs ännu av minnet av hur den ledande av dem bara försvann för att aldrig mer höras av. Vad hände? Och varför?

I rollerna: Eva Melander, Ana Gil de Melo Nascimento, Vania Moore-Briones, Jennie Silfverhjelm, Alica Cubas, Nadja Josephson, Linn Mallmén, Tuva Börgö.
Ljud: Michael Johansson. Producent: Ludvig Josephson.
Regi: Frida Röhl.


Bara på webben och i appen!

Publiceras: Måndag 16 oktober 06.05

Hur ska det gå för Pinnebergs? av Hans Fallada

En berättelse i två delar om Hans och Emma och det moderna prekariatet. Kärlek och gemenskap flyter som en varm ström genom historien om dem och deras kamp för att få vardagen att gå ihop.

Hans och Emma (kallad Lämmchen) förälskar sig i en tid då nazisternas maktövertagande mullrar i bakgrunden av deras unga lycka. Paret Pinneberg har emellertid fullt upp med att kämpa för brödfödan och att få någonstans att bo. De har ingen tid att intressera sig för vad som händer politiskt i trettiotalets Tyskland. Deras utsatthet förvärras när Lämmchen blir gravid och Hans blir av med sitt arbete på en spannmålsfirma. Vi får våndas med det unga och naiva paret i deras hjärtskärande försök att hitta ny försörjning men också glädjas åt deras kärlek och vardagliga guldglimtar. Pinnebergs har blivit en symbol för ”den lilla människan” som för en kamp för sin överlevnad och därför inte orkar ägna sig åt någon politisk samtidsanalys.

Parallellt med Pinnebergs lever berättaren och vivören Jack Jachman. Han älskar vin och lättklädda damer, kort sagt Berlins cabaretvärld. Men här finns i ett rikt persongalleri också naturisten Heilbutt med sina sammankomster i den fria kroppskulturens anda, nationalsocialismens pyrande idealbild av den starka och sunda människan.

En dramatisering av Åsa Melldahl efter en översättning av Gerd Bausch Lilliehöök

I rollerna: Johannes Pinneberg - Jonas Hellman Driessen, Emma ”Lämmchen” Pinneberg - Lotti Törnros, Jack Jachman: Johan Rabaeus, Mia Pinneberg - Sofia Ledarp.

Dessutom medverkar: Carl Magnus Dellow, Andreas Rothlin Svensson, Pierre Wilkner, Bengt CW Carlsson, Gunilla Abrahamsson, Åke Lundqvist, Hannes Meidahl, Jacob Ericksson, Christer Fant, Maja Hansson Bergqvist, Alexandra Rappaport, Andreas T Olsson, Magnus Ehrner, med flera.

Musik: Thomas Lindahl. Saxofon: Jörgen Pettersson.

Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producenter: Jan Cruseman, Anne Konstenius.

Regi: Åsa Melldahl.


Fredag 20 oktober 19.03

Ingen lärde oss att dö av Henning Mankell

Modern tar sina sista andetag och syskonen blir smärtsamt medvetna om att nu, nu är det de som står på tur. Med denna brutala insikt om livets ensamhet och ändlighet börjar de sakta kommunicera igen.

Tidigare har kontakten mellan de båda syskonen varit begränsad. Deras liv har tagit olika riktningar och burit iväg åt olika håll. När de nu tvingas att träffas och se varandra i ögonen kommer olösta konflikter upp till ytan och kräver sin plats. Kanske har syskonen saknat varandra? Kanske inte? Trots den skarpa ton som finns mellan dem har de förvånande lätt att inte stanna i och älta gammal surdeg. De delar en historia, men deras minnen är så olika. Antagligen precis som det ska vara.

En tid innan författaren Henning Mankell gick bort beställde Radioteatern en pjäs som skulle handla om det ständigt närvarande temat kärleken, livet och döden. Henning Mankell skrev, men vände på ordningen och döden fick inleda dramat.

Dramat är en storslagen skildring av hur livet och kärleken, och alla val som man gör, blir så mycket mer närvarande och påtagliga i samband med sorgen inför en döende förälder.

I rollerna: Mats Blomgren och Anna Bjelkerud.
Ljud: Rolf Hilton.
Regi: Christer Ekbom.

Från Sveriges Radio Göteborg. 


Måndag 23 oktober 19.03

Friend crush av och med Sanna Samuelsson och Sofia Neves

Sanna och Sofia ska åka på roadtrip. De ska korsa öknen som Thelma & Louise. De är bästa vänner men hur vet man skillnaden på romantisk kärlek och kärlek? Finns det ens någon tydlig gräns?

– Tänk dig att vi stannar med vår bil på någon sandig liten avfart mitt i ingenstans, sätter på vårt blandband, och så dansar, står med en flaska rom på motorhuven, och skriksjunger….

– Åh underbart… Och så somnar vi under stjärnorna!

Sanna och Sofia fastnar på vägen, rör sig genom stadens barer och klubbar, allt mer osäkra på var de har varandra, på samma gång allt mer beroende av varandra.

Friend Crush är ett vänskapsdrama inspelat och regisserat av Sanna Samuelsson och Sofia Neves on location i New York, Berlin och Stockholm. I arbetet har de utvecklat ett arbetssätt där improvisation, autofiktion och musik samverkar.

Manus, regi, skådespel och ljuddesign av Sanna Samuelsson och Sofia Neves. Producent: Marie Wennersten och Magnus Berg. Ljudmix: Frida Englund. 

Sanna Samuelsson är journalist och chefredaktör för tidningen Bang. Hon är även dj och experimenterar med ljudproduktion.

Sofia Neves är utbildad radioproducent på STDH. Hon är även dj och nattklubbschef och tidigare digital dramaturs på Sveriges Radio Drama.


Fredag 27 oktober 19.03

Ett vackert barn av Truman Capote

En vårdag på Manhattan, 1955. Truman Capote väntar vid entrén på ett begravningskapell på en försenad, alltid försenad, Marilyn Monroe. Hon dyker upp till sist, hans kära vän. 

Vi får hänga med dem båda under den här dagen, från begravning till champagneberusning på en kinesisk restaurang och vidare.

I rollerna: Marilyn Monroe - Nanna Blondell, Truman Capote - Staffan Westerberg.
Musik och ljuddesign: Jess Wolfsberg. Ljudtekniker: Michael Johansson och Frida Englund. Producent: Marie Wennersten.
Regi: Ester Martin Bergsmark.


Premiär!

Söndag 29 oktober 20.03

Ljudrevolution!

Om podcasts, perversioner och parallella världar. En dokumentär av Robin Jonsson. 

Något har hänt med ljudmediet. Det talas till och med om en demokratisk revolution, en ljudrevolution. Plötsligt kan vi lyssna när som helst, var som helst och på vem som helst. Vi har fått ufon,  mord, ockulta sektritualer, tafatta chefskurser och hjärntvättande självhjälpsband.

I dokumentären Den andra guldåldern får du besöka ett kokande New York, en ljud-designer som tycker att tystnaden skriker, en livslång magiker, och en författare som blir rädd när det ringer på dörren. Men vi ska också träffa svenska pionjärer och hantverkare inom podd och höra hur man skapar världar, så levande, att folk missar sina hållplatser, skrattar som galningar för sig själva på gatan eller ses sittande i blöta träningskläder på en liten tuva i ett elljusspår. Hur återuppstod det muntliga berättandet och fick en andra guldålder, 70 år efter den första?

Reporter: Robin Jonsson.
Medverkande: Malin Axelsson, Erika Stark, Martin Johnson, Jeffrey Cranor, Jonathan Mitchell, Rich Bologna.
Ljudtekniker: Frida Englund. Producent: Sara Lundin.

Musiken i programmet: Depeche Mode - Waiting for the night, Dario Marianelli - Valerie, John Murphy - In The house, in a heartbeat, The good, the bad & the queen - History song, Jimi Tenor - Downtown, Dasha Rush - Ocean Shy, Max Richter - Autumn music2


 Måndag 30 oktober 19.03

Girlnet av Isabel Cruz Liljegren

Nea är en ung kvinna som lever sitt liv på nätet. En dag försvinner hon spårlöst samtidigt som en annan ung kvinna. Kan det handla om en seriemördare?

Girlnet är en sofistikerad kärlekshistoria som delvis utspelar sig i cyberrymden och delvis IRL. Tänk dig ”Fucking Åmål” möter ”Matrix” och spänn fast säkerhetsbältet. Nu kör vi!

Med: Karin Bengtsson, Maia Hansson Bergqvist, Julia Jonsson och Eva Melander. 
I övriga roller: Mårten Andersson, David Arnesen, Brett Ascarelli, Bianca Cruziero, Hanna Edh, Klas Lagerlund, Magnus Lindman, Jeff Lindström, Dmitri Plax, Isabel Reboia, Roger Wilson och Malou Zilliacus.

Musik: Anna Sóley Tryggvadóttir.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Regi: Helena Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".