Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
1 av 4
För full hals från Västernorrland. (Foto: Lia Jacobi)
2 av 4
3 av 4
Fredrik Zander, Jörgen Lötgård och Oldoz Javidi. (Foto: Bo E. Nilsson)
4 av 4
När vi döda vaknar. Ensemblen under inspelning. (Foto: Mia Carlsson, SR)

Radioteatern - januari 2006

Premiär!
Fredag 6 januari kl 19.03
Alla ropa
- höj rösten med Britt Edwall.
Med Britt Edwall, Hans-Ola Ericsson (orgelsnille) och Jonas Forssell (röstekvilibrist och musikalisk narr).
Allskrik, rim, rap och rop i tiden. Britt Edwall kastar sig från tjejlarm till asylskrik, från antimobilrap till kulning och från kärleksynk till nyaste nationalsången Beige Poplin. Publiken hänger med. Ropa du också...
(Repris 8/1 20.03, 15/1 00.05)

Efter föreställningen sänds ett Foajé specialBritt Edwall intervjuas i sitt hem av Henrietta Hultén.

Britt Edwall har som få präglat den svenska radions konstnärliga uttrycksmedel. Hon har sökt och skapat nya uttryck för radiomediet, rösten språket. Vänt och vridit på sätten att göra reportage dokumentärer och radioteater. En alldeles unik radiokvinna.

Programmet som sändes efter Britt Edwalls senaste radiopjäs
Alla ropa
är fristående från pjäsen och är ett samtal om Britt Edwalls 45 år som banbrytande radiomakare: om språket, vreden och klassen. Och om olika strategier i förhållande till män och makt.


Premiär!
Lördag 7 januari 13.30
För full hals
Ett musikaliskt textcollage med dikter av Vladimir Majakovskij.
Med: Per-Johan Persson, Malin Güettler, Harald Lönnbro.
Musik: Örjan Lidén.
Regi: Öllegård Goulos.
”Dina dikter är för tillfälliga! De kommer snart att vara glömda”, ropade en åhörare till Majakovskij under en uppläsning. ”Kom och hälsa på mig om tusen år så får vi se” ropade Majakovskij tillbaka. För full hals är ett poesiprogram byggt på dikter av Vladimir Majakovskij (1893-1930). Majakovskijs diktning tog sitt avstamp i den tid han levde; den  första kända dikten skrev han nitton år gammal år 1912.  Majakovskij ville föra ut poesin till folket, han propagerade för framtidens konst – den ryska futurismen, vars kännetecken var att riva ner de murar som fanns mellan olika konstarter.

Majakovskijs diktning andas revolution, kärlek, svett och tårar och känns i allra högsta grad levande – nästan hundra år senare. Tre skådespelare ger röst åt dikterna i denna föreställning som gavs som lunchteater i Västernorrland våren 2005.
(Från SR Västernorrland. Repris 9/1 19.03, 16/1 01.00)


Premiär!
Fredag 13 januari 19.03
När vi döda vaknar
av Henrik Ibsen.
Övers. Göran O Eriksson.
Med: Jan-Olof Strandberg, Marie Richardsson, Malin Ek, Rolf Skoglund, Robert Panzenböck.
Kompositör: Jonas Forssell.
Ljud: Lena Samuelsson.
Regi: Åsa Melldahl.

Den världsberömde skulptören, professor Arnold Rubeck har, tillsammans med hustrun Maja, lämnat villan vid Taunitzer zee för att semestra i hemlandet Norge. Där hinner det förflutna, i gestalt av hans modell Irene, ikapp honom. Han ville så gärna leva om sitt liv men går förlorad i stormen på fjället.
(Repris 15/1 20.03, 22/1 00.05)

Före föreställningen: Åsa Melldahl om Henrik Ibsens När vi döda vaknar.

Efter föreställningen: Guldkorn ur arkivet. Vi sänder 19 minuter ur Vildanden (från 1956) av Henrik Ibsen i regi av Lars-Levi Laestadius. I rollerna: Åke Fridell, Gun Arvidsson, Georg Årlin, Barbro Hiort af Ornäs, Josef Norman.


Premiär!
Lördag 14 januari 13.30
Anna & Jens
del 1 av 3.
Manus och regi: Fredrik Zander.
Med: Oldoz Javidi, Jörgen Lötgård, Lars-Erik Berenett m. fl.
Ett tragikomiskt samtidsdrama, i tre delar av Fredrik Zander. Om samboparet Anna och Jens, som i ett par års tid bott ihop i en trerummare mitt i storstaden.  Deras vardagsliv är inte olikt andra unga människors: de arbetar, tittar på ”Fame Factory”, sport och melodischlagerfestivaler, äter middagar med vänner, firar nyår och jul, besöker släkten och får besök av släkten, går på work-out, joggar och ”bor mitt i city, för det bör man”, har inga barn men säger ofta att dom älskar varandra – och årstiderna rinner iväg. En pjässerie om hur livet omärkligt förändras, och om kärlekens svåra uppgift att förena.
(Från SR Malmö. Repris 16/1 19.03, 23/1 01.00)

Före föreställningen: Fredrik Zander berättar om serien Anna & Jens.


Fredag 20 januari 19.03
Byggmästare Solness
av Henrik Ibsen.
Övers, bearb, regi: Anders Carlberg.
Med: Krister Henriksson, Rakel Wärmländer, Meg Westergren, Ingvar Hirdwall, Daniel Götschenhielm, Lena Mossegård, Peter Andersson.
Ibsens sällan spelade ålderdomsdrama om den store byggmästaren som får besök av en ung flicka. Hon har kommit för att få honom och det halva kungarike han en gång lovade henne. Men jag är ju gift? Än sen? Gradvis återvänder hans minne.
(Från 2003. Repris 22/1 20.03, 29/1 00.05)

Före föreställningen: En inledning till Byggmästare Solness av Anders Carlberg.


Lördag 21 januari 13.30
Anna & Jens
del 2 av 3.
Manus och regi: Fredrik Zander.
(Från SR Malmö. Repris 23/1 19.03, 30/1 01.00)


Fredag 27 januari 19.15
Ormbunksberget
del 1 av 2
av Hideo Takeuchi efter en berättelse av Kiyoko Murata.
Övers. Eiko och Yukiko Duke.
Med: Jane Friedmann, Ulrika Hansson, Niklas Falk, Tord Peterson, Tommy Nilsson, Ulla Akselson, Ulla Blomstrand, Catherine Parment, Agneta Prytz, Inga Landgré, Mona Andersson, Sven Lindberg, Gun Arvidsson.
Regi: Christer Brosjö.

Missväxt råder och hungersnöden gör att varje vår tvingas alla som fyllt 60 år att lämna byarna och ge sig av över floden till Ormbunksberget. Snart tillåts de inte att komma ned för att finna arbete. Bara de starkaste överlever. Den unga kvinnan Nuj för en inre dialog med sin frånvarande åldrade svärmor. De dödas röster blandas med de levande. Liv övergår i död, men leder vidare till återfödelse.
(Från 2003. Repris 29/1 20.15, 5/2 00.17)

Före föreställningen: Susanne Skog intervjuar Eiko och Yukiko Duke, som översatt pjäsen Ormbunksberget. (Från 2004)

Efter föreställningen I: Korridorens hemlighet av Britt Edwall. Om den japanska klassiska teaterformen no och den gamle nospelarens mörka hemlighet. (Från 1983).

Efter föreställningen II: Dagen iför sig blåstens klädnad. Rolf Skoglund framför Erik Lindegrens dikt ur Mannen utan väg tillsammans med musikern Mats Gustafsson. (Från 2001).


Lördag 28 januari 13.30
Anna & Jens
del 3 av 3.
Manus och regi: Fredrik Zander.
(Från SR Malmö. Repris 30/1 19.03, 6/2 01.00)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".