Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
1 av 5
Monica Stenbeck och Tanja Lorentzon i Splendid isolation (Foto: Johan Ljungström, SR)
2 av 5
Carl-Johan Vallgren (Foto: Mikael Grönberg)
3 av 5
Den gula tapeten (Montage: Ludvig Josephson)
4 av 5
Johan Gry. (Foto: Christer Ekbom)
5 av 5
Ensemblen bakom "En flirt" (Foto: Christer Ekbom)

Radioteatern - september 2006

Blå nätter blev samlingsnamnet på den serie av föreställningar som sänds under septemper.
”Varken varken, eller eller” och ”Jag drömde jag var önskad” har spelats på Göteborgs, respektive Stockholms Stadsteater. De medverkande bjöds in till Radioteatern där texterna bearbetades och spelades in. ”Kung mej” och ”Kärlek är ett barn” är producerade direkt för radio, men också de kan komma att dyka upp på en eller annan scen i framtiden.
De Blå nätterna innehåller i betydande stycken specialkomponerad musik, inte minst den musik som har sin hemvist i den Göteborgska jazztraditionen, musiken med de blå tonerna.
När poesi gestaltas av skådespelare och musiker kan något spännade uppstå, och vi kan gå en Blå natt till mötes.

Premiär!
Fredag 1 september 19.30.
Den gula tapeten
av Charlotte Gilman Perkins.
Övers: Barbro Stenström, Irja Carlsson.
Dramatisering: Denize Karabuda.
Med: Jessica Liedberg, Magnus Roosmann, Nanny Nilsson.
Regi och musik: Ludvig Josephson.
Ellen lever ett ombonat liv med maken John och deras nyfödde son. Deras tillvaro borde vara en idyll, men Ellen har nervösa besvär och familjen har därför hyrt ett lantställe där hon kan vila ut. Det gamla huset är fantastiskt och den stora trädgården förtrollande; här skulle Ellen vara lycklig, om det inte vore för den gräsliga sovrumstapeten med sitt påträngande mönster. En skräckromantisk berättelse från det slutande 1800-talet, men också en klarsynt vidräkning med kvävande könsroller och välmenande patriarkalt förtryck. (Repris 3/9 20.30, 10/9 00.32)


Måndag 4 september 19.03
Fjärrsamheter
av Elis Eriksson. Del 1.
”Och du sa nåt om att äta och jag räcker ut min hand...” En intensiv reaktion på livet av författaren och konstnären Elis Eriksson, som avled vid nyåret, 99 år gammal. Året före sin död läste han in sin bok ”Fjärrsamheter” från 2004. Vi sänder upptakten i två delar.Ordningens språk avväpnas med svart humor och vidöppen blick.  Inspelning: Teddy Hultberg.
(Repris 11/9 01.00)


Premiär!
Fredag 8 september 19.03
Splendid Isolation
av Lotta Erikson.
Med: Monica Stenbeck, Tanja Lorentzon, Isak Hjelmskog.
Regi: Jonas Cornell.
Ljud: Lena Samuelsson.
- Du kan bo här, säger mamman i Lotta Erikssons debutpjäs. - Det går inte, säger Sofi. Jag är 34 år. - Det här har ingenting med matematik att göra, svarar mamman. För första gången på länge måste mor och dotter tillbringa ett dygn tillsammans.
(Repris 10/9 20.03, 17/9 00.05)


Fredag 8 september 19.44
Upptäckter under hypnos
av Edgar Allan Poe.
Övers: Elisabeth Mansén.
Med: Jonas Falk, Niklas Falk.
Regi: Christer Brosjö.
Finns det något sätt att överskrida gränsen mellan liv och död för att få kunskap om förhållandet mellan ande och materia eller det som väntar på andra sidan? Vi möter en hypnotisör och en döende man.
(Från 2003. Repris 17/9 00.47)


Måndag 11 september 19.03
Fjärrsamheter
av Elis Eriksson. Del 2.
(Repris 18/9 01.00)


Fredag 15 september 19.03
Konsten att läsa dikter
Magnus Florin samtalar med poeten Lina Ekdahl och skådespelarna Birgitta Ulfsson och Henric Holmberg, om hur ord kan låta.
(Från SR Göteborg. Repris 24/9 00.05)


Premiär!
Lördag 16 september 13.30
Blå nätter: Kung mej
Lars Noréns diktverk från 1973, om konstnären Carl Fredrik Hill. För bearbetning och framförande svarar skådespelaren Ingvar Haggren. Han har här arbetat med kompositören och saxofonisten, Thomas Gustafsson. Tillsammans skapar de en musikalisk resa mellan två av svensk konsts giganter, Hill och Norén.
(Från SR Göteborg. Repris 18/9 19.03, 25/9 01.00)


Premiär!
Fredag 22 september 19.03
The heavenly secret, eller gåtan Richard Schertz
Carl-Johan Vallgren söker sanningen i en skröna.
Under ett antal år har Göteborgs Filmfestival bjudit in författare och andra konstnärer att på något sätt gestalta sina upplevelser av festivalveckan. Resultaten har blivit de böcker som under kommande Bokmässor, har presenterats och distribuerats till tidskriften Filmkonsts läsare. Inför årets filmfestival gick frågan till författaren och musikern Carl Johan Vallgren som valde att göra något annat än att skriva. Resultatet blev ”The heavenly secret, eller gåtan Richard Schertz”, ett slags ljudbok. Det är den ljudboken som Radioteatern nu sänder.
(Från SR Göteborg i samarbete med tidskriften Filmkonst. Repris 24/9 20.03, 31/9 00.05)

Efter föreställningen: kl 19.33
En flirt
av Henric Holmberg.
Med: Johan Gry, Mia Höglund Melin.
Berättare: Henric Holmberg.
Musik: Pia Yngve.
En man öppnar dörren till en lokal där en pianist framför Erik Saties Vexations. Hon är den elfte av tolv pianister som framför detta 25-timmarsstycke. Hon skall strax avlösas då hon störs av mannens entré. Han är den förste åskådaren hon haft under sitt pass och när han stänger dörren är de ensamma. Hon kommer av sig. Situationen för dem samman och en känsloladdad lek för dem in i hettande fantasier. Men hur skall det nu gå med musikstycket som inte fick avbrytas innan de 840 repriserna spelats färdigt?


Premiär!
Lördag 23 september 13.30
Blå nätter: Jag drömde jag var önskad
Skådespelaren Ralph Carlsson om sitt förhållande till poesi, i egenskap av scenperson och som pappa till en tonårsdotter. Dikter hämtade ur Bruno K Öijers samlingar, ”Det förlorade landet” och ”Dimman av allt”, var texter som skulle skapa balans till dotterns veckotidningsvärld. I programmet, som också innehåller specialkomponerade musikstycken av och med Bengt Ernryd, får vi höra Ralphs berättelse och Brunos dikter.
(Från SR Göteborg. Repris 25/9 19.03, 1/10 01.00)


Premiär!
Natt mellan 23 och 24 september 00.48
Blå nätter: Kärlek är ett barn
Sonetter av William Shakespeare.
I Svenska akademiens ordlista kan man läsa; Sonetter, lyrisk dikt med viss strofindelning och rimflätning. Skådespelaren Johan Gry har gjort ett urval bland Shakespeares många sonetter och placerat den sena 1500-talslyriken i en modern atmosfär, tillsammans med kompositören och musikern Magnus Nyström. På saxofon medverkar också Thomas Jäderlund.
(Från SR Göteborg.)


Fredag 29 september 19.03 
Full galopp
av Mark Hampton, Mary Louise Wilson.
Övers: Kerstin Gustafsson.
Radiobearbetning: Inger Hayman och Christer Ekbom
Med: Inger Hayman, Vanessa Munoz-Molina.
Regi: Christer Ekbom.
Året är 1971. Vi befinner oss i New York, hemma hos Diana Vreeland, den då nyligen avsatte chefredaktören för modemagasinet Vogue. Hon har just återvänt efter en längre resa och planerar för kvällens middag. Det är en liten, men inflytelserik grupp hon har tänkt sig till bords. Det är genom dem som hon räknar med att på nytt, få ett betydelsefullt uppdrag. Men allt blir inte som hon tänkt sig… Verklighetens Diana Vreeland var 60-talets modeorakel. Genom Inger Haymans gestaltning möter vi inte bara en mycket speciell kvinna, vi kommer också i kontakt med ytterligare en sida i modemagasinens värld, en värld bortom den grå vardagen.
(Från SR Göteborg. Repris 1/10 20.03 resp 20.33, 8/10 00.05 resp 00.35)

Före föreställningen: Diana Vreeland - modeorakel och 1900-talsikon. Med Susanne Ljung och Henrietta Hultén.


Premiär!
Lördag 30 september 13.30
Blå nätter: Varken varken eller eller
Gunnar Ekelöfs dikter, Gymnosofisten, Emigranten, Absentia Animi och En verklighet drömd, framförs av skådespelaren Henric Holmberg till musik av marimbasolisten Daniel Berg. Henric Holmberg har gjort en radiobearbetning av den föreställning som de spelade på Göteborg Stadsteater under 2003, ”Gunnar Ekelöf spelade inte marimba”. I deras programblad kunde man läsa, ”Nej, poeten Gunnar Ekelöf spelade inte marimba, men han valde ord med samma noggrannhet som en marimbaist synar tangenter av rosenträ”.
(Från SR Göteborg. Repris 2/10 19.03, 8/10 01.00)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".