Radio-Doris-vinnarna

Radio-Doris-vinnarna är nu utsedda och kontaktade. Vi kommer att offentliggöra de vinnande författarna och bidragen till hösten i Göteborg.

Tävlingen kom att överraska, inte bara med mängden insända bidrag (139), utan också därför att kvalitén, i många stycken, har varit så god.
Juryns uppdrag blev därför ytterst utmanande.

Att generalisera i ett utlåtande om så många olika pjäser är inte möjligt, det är vi medvetna om, men vi vill ändå, på några punkter, sammanfatta våra intryck.

Vi har vi funnit en serie riktigt goda idéer, som tyvärr fallit på att pjäsernas slut inte fullbordats. Många av pjäserna har etablerat en situation som blivit stillastående, för att sedan nå ett allt för hastigt slut, utan att dramat utvecklats. Här kan det hända att det korta formatet snarare har legat i vägen för somliga, än varit till gagn.

Vi har, på ett positivt sätt, funnit att väldigt få författare har använt schablonbilder av manligt och kvinnligt. Vi har mött människor som lever under press, vi har mött den utsatta kvinnan, men ofta då utsattheten nått den gräns där upprättelsen tar sin form.

Vi har dock funnit att flera av pjäsernas utgångspunkter, spelplatser och miljöer, har varit väl konventionella. Få har vågat utmana radioformen, experimentera med språk och rörelse. Vi hade också förväntat oss fler samtidsbilder, där t.ex det mångkulturella speglats.

Men, vi har också blivit medvetna om att berättarlusten ger hopp om en framtid med många fina historier och om en framtid där teaterkonsten lever vidare.

Till sist vill vi uppmana alla er som skriver, att tänka också på Radioteatern i fortsättningen. Alla är varmt välkommen att sända in kommande radioteatermanuskript. Det görs radioteater vid Sveriges Radio i hela landet – Göteborg, Malmö, Stockholm, Sundsvall och Luleå. Teaterstudiorna väntar på nya texter!

Högaktningsfullt
Juryn för Radio-Doris
Genom Christer Ekbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".