1 av 7
Reine Brynolfsson gestaltar rollerna i Historien om en soldat. (Foto: Christer Ekbom)
2 av 7
Jacob Hirdwall.
3 av 7
4 av 7
Susanne Skog (Foto: SVT Bild)
5 av 7
Erik Lindegren (Foto: SVT Bild)
6 av 7
Ambjörn Johansson (Foto: Sören Vilks)
7 av 7
Saara Salminen Wallin. (Montage: Linn Reinius)

Radioteatern - oktober 2006

Premiär!
Fredag 6 oktober 19.03
En kung lyssnar
av Italo Calvino.
Övers: Viveca Melander.
Med: Erland Josephson, Loa Falkman, Reine Brynolfsson, Monica Stenbeck.
Musik: Erik Peters.
Ljud: Lena Samuelsson.
Regi, dramatisering: Magnus Berg.
Statskupp! En ny kung griper makten med våld. Men väl installerad på tronen kommer paranoian krypande - hur ska man veta att riket inte är i fara, där man sitter längst in i slottets vindlande gångar?  Kanske hotet mer kommer från tystnaden än från bullret? Är det just i regelbundenheten som faran lurar? Kanske är man aldrig så nära att förlora allt som när man tror sig ha allt i sin hand.
Den italienske författaren Italo Calvino (1923-1985) lämnade efter sig ett antal texter om människans sinnen, bland annat En kung lyssnar, om hörseln. I Magnus Bergs dramatisering har den utvecklats till existentiellt hörspel, en konkret gestaltning av den filosofiska frågan: Hör vi samma sak? Upplever vi samma verklighet eller hör jag röster? En bild av verkligheten uppstår i betraktarens öga, i åhörarens öra. De vindlande gångarna i örat och slottet blir lätt spelrum för maktängslan eller rentav galenskap.
(Repris 8/10 20.03, 15/10 00.05)

Fredag 6 oktober 19.55
Efter föreställningen: Om Italo Calvino.
(Repris 8/10 20.52, 15/10 00.54)


Fredag 6 oktober 20.20
Foajé – Radioteaterns månadsmagasin
Presentation av höstens repertoar.
(Repris 8/10 21.12, 15/10 01.16)


Premiär!
Lördag 7 oktober 13.30
Vad säger de på vädret?
Med: Medverkande: Sara Arnia, Björn Gedda och Pererik Åberg.
Manus och regi: Gunilla Abrahamsson
De har suttit i samma soffa framför TV:n alldeles för länge. Den här kvällen kommer väderleksrapporten att förändra deras liv.
(Från SR Luleå. Repris 9/10 19.03, 16/10 01.00)


Premiär!
Fredag 13 oktober 19.03
Berättelsen om É eller Don Quijote i Patagonien
Med bl a: Vladimir Dikanski, Erik Centerwall.
Manus, regi: Saara Salminen Wallin.
”Jag har alltid känt mig som en Ful Ankunge, medan min äldsta och bästa vän ÉTherése tydligt var född till en Svan. Nu är E’Therése spårlöst försvunnen. Och det här stycket handlar om hur jag åkte längst ner i Sydamerika och Patagonien för att upptäcka detta.
(Repris 15/10 20.03, 22/10 00.05)


Lördag 14 oktober 13.30
Lågliv
Manus, regi: Ambjörn Johansson.
Berättare: Eva Engström.
Medverkande: Emil Hultman, Linda Harling, Nikolaj Garp, Jerker Blomkvist, Pär Thörn, Farida Gergo, Timo Sundberg, Agnes Ek-Stormgaard, Kim Kuusisto, Samuel Rizkallah, David Alarcon, Marcus Mårtenson, Linda Matherei, Martin Karlsson, Jan Loffe Carlsson, Sarah Minor, Per Wettergren, Javier Gonzalez, Göran Lindquist, Karl-Gunnar Karlsson, Sigurd Zetterqvist.
Lågliv är Ambjörn Johanssons debut som dramatiker. Stycket är en serie ödsliga svenska samtal. Tillsammans avspeglar de en svensk samtid. Där finns drastiska maktspel och själslig tomhet, men också ömhet och stilla komik.
(Från 2004. Repris 16/10 19.03, 23/10 01.00)


Premiär!
Fredag 20 oktober 19.03
Historien om en soldat
av Charles-Ferdinand Ramuz.
Övers. Erik Lindegren.
Musik: Igor Stravinskij.
Ljud: Rolf Hilton.
Bearbetning, medverkan: Reine Brynolfsson.
I denna bearbetade version av Historien om en soldat, gestaltar Reine Brynolfsson historiens karaktärer. Med vildsinthet och stark utlevelse för han berättelsen framåt, ledsagad av musikerna Love Derwinger, piano, Tobias Ringborg, violin och Staffan Mårtensson, klarinett.
(Från SR Göteborg.)

Före Föreställningen: Musikvetaren Lennart Hall berättar om mötet mellan Ramuz och Stravinskij och om hur det klassiska stycket, Historien om en soldat kom till.

Efter föreställningen I: Kärlek är ett barn. Sonetter av William Shakespeare placerade i modern miljö av Johan Gry, tillsammans med kompositören och musikern Magnus Nyström, och med Thomas Jäderlund på saxofon.

Efter föreställningen II: Enleveringen av Peter Holst.
Från kortteaterserien Hissen sänder vi här igen ett stycke av Peter Holst. I rollerna: Ulf Drakenberg, Maria Sundbom, samt Magnus Berg som även regisserade.

(Hela blocket går i repris: 22/10 kl.20.03 och 29/10 kl. 00.05.)


Lördag 21 oktober 13.30
Jakten på gonggongen
av Susanne Skog. Del 1.
Radioteaterns gonggong är bekant för lyssnarna, men när hördes den först? Och finns den på riktigt någonstans? Många frågor och ett oväntat svar. Vi utlovar en spännande radioteaterhistoria!
(Från 2002. Repris 23/10 19.03, 30/10 01.00)


Fredag 27 oktober 19.03
Självporträtt av okända män
av Jacob Hirdwall.
Med: Jan Håfström, Duncan Green, Rickard Günther, Mats Flink, Jonas Kruse, Erland Josephson, Stig Larsson, Jörgen Hjerdt, Ludvig Josephson, Taher Jambarsang (Persiska), Daniel Nelson (Amerikansk engelska), Magnus Florin, Mikael Persbrandt, Leonard Terfeldt, Gil Roberti (franska), Reine Brynolfsson,Tommy Östmar, Sivert Lindblom, Andreas Liljeholm, Anders Hillborg, Niklas Ek, Carl Åke Eriksson, Mathias Johansson, Joppe Pihlgren, Ulf Evrén, Piotr Giro-Torzawa, Christian Busse (tyska), Axel Zuber, David Sundblad.
Regi: Åsa Kalmér.
beslutade mig för att bli en mottagare.
Vidöppen, ständigt lyssnade.
Som ett känsligt instrument riktade jag mina
antenner mot den svarta natten.
Som en seismograf eller en stämgaffel försökte jag på ett tidigt stadium uppfånga och registrera obetydliga vibrationer i jordskorpan.
Förändringar i själva luftsammansättningen.
Till min förvåning nådde den första sändningen mig som ett svagt brus från en position tre grader öster om plejaderna.
Från en position ...
tre grader öster om ...
plejaderna

Tänk om du var någon annan helt annan - kanske någon av de män som hastigt passerar dig som skuggor i utkanten av ditt synfält på tunnelbanestationer, i rulltrappor och på flygplatsterminaler - vem skulle du då vara? Vad skulle du tänka på, vad skulle du drömma om? I Självporträtt av okända män avslöjar ett femtiotal män under en knapp timme sina innersta tankar.
(Från 2003. Repris 29/10 20.03, 4/11 00.05)

Efter föreställningen: Samtal med dramatikern Jacob Hirdwall och regissören Åsa Kalmér.


Lördag 28 oktober 13.30
Jakten på gonggongen
av Susanne Skog. Del 2.
Äventyret och sökandet efter sanningen om Radioteaterns gonggong fortsätter. Nya uppgifter har framkommit!
(Repris 30/10 19.03, 5/11 01.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".