Ingen kräksjuka i simsjövattnet

I somras drabbades ett 100-tal badgäster vid Simsjön i Skövde av vinterkräksjuka. Nu är proverna från badvattnet färdiganalyserade.

- Vattenproverna från simsjön i somras visade inte spår efter vinterkräksjukevirus, det konstaterar Anna Olausson på miljö- och hälsokontoret i Skövde efter att proverna nu analyserats.

Anna Olausson säger att det inte betyder inte att det inte har funnits vinterkräksjukevirus i vattnet och att vattnet varit smittkälla, Calicivirus som det heter, är nämligen väldigt svårt att detektera i vatten. Hade man hittat viruset hade man kunnat konstatera att vattnet var smittkälla, nu konstaterar man bara att det inte kan uteslutas att så var fallet.

Med det är utredningen av kräksjukeutbrottet som drabbade ett 100-tal badande vid simsjön i somras avslutad.

Miljö- och hälsokontoret planerar att genomföra en avloppsinventering runt sjön, men den inventeringen kommer inte att kunna genomföras innan kommande badsäsong. Avloppsinventeringen var planerad sedan tidigare och har ingen direkt koppling till vinterkräkesjukeutbrottet säger Anna Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".