Klart hur mycket pengar sjukvården får göra av med nästa år

Idag klubbade Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra och Östra Skaraborg igenom budgeten för 2007. Hälso- och sjukvårdens budget för 2007 ökade med 90 miljoner jämfört med 2006 och omfattar nära 2,3 miljarder kronor.

Nästa år ska man enligt budgeten satsa extra pengar på psykiatrin, man ska dessutom utveckla hörseltester för nyfödda och genomföra fetmaoperationer. Dessutom satsas extra på mammografi för kvinnor i åldern 40 till 44 år.

Det hälsofrämjande arbetet inom vården i Skaraborg ska utvecklas, bland annat ska livsstilsmottagningar finnas i alla kommuner och Skaraborgs Sjukhus ska under nästa år arbeta för att klassas som ett Hälsofrämjande sjukhus.

Extra medel har också avsatts för att satsa på handikappverksamheten och tillgänglighet till tolkstöd för döva med flera.

36 procent av alla sex-åringar har karies, en försämring med 10 procent sedan 2002, därför tandvården arbeta mer utåtriktat mot förskolan och skolan. Dessutom ska ungdomar under sitt sista år med gratis tandvård erbjudas frisktandvård.

För skaraborgare som är 65 år eller äldre satsar nämnden extra pengar bland annat på att erbjuda äldre med kroniska sjukdomar fast läkarkontakt, vidare ska de äldres läkemedel gås igenom minst en gång varje år.

Moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet reserverade sig mot budgetbeslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista