Företagande ska öka i Arnfilmens fotspår

I samband med det stora filmprojektet om Jan Guillous riddare Arn är det tänkt att företagarna i Skaraborg ska få sin beskärda del av kakan. I dag samlades företagare från branscher som turism och hantverk för att inspireras och informeras av projektledare Anja Praesto, under rubriken ”Hur kan du tjäna pengar på Arnfilmen”.

- Under inspelningen behövs det service till filmteam och det behövs även hjälp med material och byggnation av kulisser. Det handlar då om till exempel trä, grus och läder. Efter det att filmen spelats in handlar det om souvenirer och service i form av mat och boende, säger Anja Praesto. 

När turistströmmarna till Skaraborg i riddaren Arns fotspår sinat så smått ska nu det stora filmprojektet om den populära romanfiguren få igång turismen igen.

Över 200 miljoner kronor kostar det att spela in filmen om Arn och nu peppas företagare i området att hänga på med sina respektive verksamheter.

Anders Lönedahls företag ägnar sig åt friluftsarrangemang på hästryggen och för honom var det ingen tvekan alls att hänga på denna andra satsning på Arnturismen.

- Det här är ett gyllene tillfälle och den stora guldgruvan ligger i bygden och i vår historia. Vi ska visa upp Skaraborg i Norden och i Europa, jag tycker att vi tidigare varit ganska anonyma och dåliga på att visa upp oss, det gäller att få Skaraborg på kartan.

Anja Praesto hoppas att filmprojektet ska sysselsätta många lokala företag.

- Sen vet vi ju att vi konkurrerar med lågprisländer så när det gäller stora volymer så kanske våra företag inte kan konkurrera men man kan i alla fall lämna in offerter och visa att man kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".