Socialdemokrater motionerar om gårdsstödet

Socialdemokraterna har nu presenterat sin skuggbudget, en budget som dom säger skulle gälla om dom fortsatt styrt Sverige. I denna skuggbudget säger sig socialdemokraterna bland annat ha utrymme för att betala ut gårdsstödet till lantbruken före årsskiftet. Under sitt styre fick socialdemokraterna ofta kritik för att betala ut gårdsstödet först i början av året, men nu vänder partiet och föreslår i en motion att gårdsstödet ska betalas ut innan jul.

De borgerliga partierna har tidigare stått bakom gårdsstödskritiken som riktats mot socialdemokraterna. Men nu ser det ut som att borgarna tvingas göra som sossarna tidigare gjort och betala ut gårdsstödet efter nyår.  

Monica Green, socialdemokratisk riksdagsledamot från Skaraborg har tillsammans med Carina Ohlsson lagt fram ett förslag till riksdagen om att gårdsstödet ska betalas ut innan årsskiftet.

Hon säger att om socialdemokraterna styrt Sverige hade det funnits utrymme i budgeten för att göra så då man inte som borgarna satsat pengar på att sänka förmögenhetsskatten.

Socialdemokraterna har tidigare fått mycket kritik för att ibland inte ha betalat ut gårdsstödet före jul och för att ibland fattat beslut väldigt sent om när gårdsstödet ska betalas ut.

Men nu låter det alltså annorlunda och den kritik som tidigare riktats från de borgerliga partierna mot socialdemokraterna riktas från sossarna mot borgarna.

- Vi vill ju att skaraborgska bönders barn ska ha julklappar och därför borde gårdsstödet betalas ut innan jul, så borde det vara varje år, säger Monica Green.

Lars Elinderson, moderat riksdagsledamot från Falköping säger att det inte är säkert att gårdsstödet inte kan betalas ut redan innan jul.

Lars Elinderson erkänner att det ser mörkt ut när det gäller att få till stånd utbetalningarna innan jul. Han säger dock att gårdsstödet i framtiden ska betalas ut i samband med att pengarna betalas ut från Bryssel, det vill säga i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".