Drygt 1200 förlorar arbetsmarknadsåtgärder enligt socialdemokraterna

På fredagen presenterade socialdemokraterna sin alternativa budget för nästa år. I den finns bland annat en fortsatt satsning på statliga åtgärdsjobb för de arbetslösa, till exempel plusjobb. Den borgerliga regeringens budget kommer däremot innebära att många skaraborgare blir av med sina åtgärdsjobb. Enligt en uträkning som socialdemokraterna gjort handlar det om 1239 personer i Skaraborg som hamnar i öppen arbetslöshet.

Socialdemokratiske riksdagsmannen Urban Ahlin, från Mariestad är kritisk. Han menar att det är bättre att arbetslösa personer har en aktiv sysselsättning.

- Om jag var arbetsgivare skulle jag hellre anställa en arbetslös person som varit aktiv och utbildat sig eller varit på en arbetsplats istället för en som sovit på dagarna och spelat tv-spel på nätterna.

Den moderate riksdagsmannen från Falköping Lars Elinderson medger att många skaraborgare kommer att mista sina åtgärdsjobb nästa år. Men han menar att den borgerliga regeringens politik istället kommer att ge fler arbetslösa riktiga jobb ute på företagen.

- Tanken är att företagen ska få förutsättningar att anställa människor. Vår förhoppning är att de som förlorar sina åtgärder ska kunna få riktiga jobb istället tack vare de stimulanser som företagen får för att nyanställa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".