Svårt rekrytera verkstadspersonal i Hjo

Nedläggningen av industrigymnasiet i Hjo för några år sedan börjar nu märkas hos företagen, som har svårare att rekrytera personal.
Verkstadsföretaget Bergbom & Söner planerar att nyanställa ett 30-tal personer de närmaste åren, men upplever att det är svårt att få tag i verkstadspersonal.

Produktionschefen Krister Pettersson säger till Radio Skaraborg att det är svårt att rekrytera folk med rätt utbildning till företaget.
- Vi får ofta ta in personal som har en annan inriktning, media till exempel, säger han.

Företaget behöver just nu nyanställa ett tiotal personer tack vare ökad försäljning av stålkonstruktioner till främst möbelindustrin.

Bergboms & Söner jobbar på flera fronter för att kunna få tag i personal, bland annat genom arbetsförmedlingen och kontakter med olika företag som hyr ut personal men upplever ändå att det är svårt att få tag i verkstadspersonal. 

Trots hög arbetslöshet är det få sökande till de jobb som erbjuds.
- Troligtvis är det så att de som är arbetslösa kanske vill göra något annat, säger Krister Pettersson. 

20-årige Mikael Pettersson från Hjo gick naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och hör till dem som nyanställts på Bergbom & Söner för att läras upp till montör.

Han vet ännu inte om det verkligen är inom verkstadsindustrin i Hjo han vill jobba i framtiden.
- Det får jag väl se. Det är ju bra att börja här, medan jag inte vet jag vill göra, så jag har tid att fundera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".