Ny inriktning för högskolor och universitet

De svenska högskolorna och universiteten ska byta inriktning, som en följd av regeringsskiftet.
Den borgerliga alliansen har andra planer för hur den högre utbildningen ska utformas i framtiden.

Rektorn för högskolan i Skövde, Leif Larsson, träffade i veckan utbildningsminister Lars Leijonborg och fick då klara besked om den nya inriktningen.

Det handlar om kvalitet i stället för kvantitet, enligt Leif Larsson.
- Socialdemokratiska regeringen har ju haft som mål att 50 procent av alla 25-åringar skulle påbörja högre utbildning och det släpper den nya regeringen och vill satsa mer resurser på kvaliteten, säger han.

Alla kommer alltså inte i framtiden att vara med på högskoletåget, men de som kommer med ska vara bättre utbildade både för sitt eget och landets bästa - det är så man enkelt kan sammanfatta den ändrade inriktningen för högskola och universitet.

Sedan är det upp till var och en om man vill se det här som en satsning på kvalitet i stället för kvantitet eller om det ska uppfattas som elittänkande i stället för en högskola för alla.

Men en förändring innebär det i alla fall och för högskolan i Skövde.
Rektor Leif Larsson säger att han hoppas på bland annat mer lärarundervisning för studenterna och större satsning på forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista