Lärare oroas för att IV-programmet kan läggas ner

Den nya regeringen vill genomföra en rad förändringar i skolan. Bland annat regeringen man slopa gymnasiets  individuella program, det så kallade IV-programmet. Lennart Frändén, utbildningsledare på De La Gardiegymnaiset i Lidköping, hoppas att förändringarna inte drabbar de elever som har sämre förutsättningar.

Efter regeringskiftet kan skolan räkna med stora förändringar. Bland annat vill skolminister Jan Björklund förstärka grundskolan och ge eleverna så pass mycket stöd där så att IV-programmet på gymnasiet kan tas bort helt och hållet.

Lennart Frändén håller delvis med om den teorin. Han bedömer att 50 procent av dagens IV-elever hade funnits på andra program om stödet på grundskolan inte skurits ned såpass mycket som skett på senare år. För Lennart Frändén finns det en grupp ungdomar som inte får glömmas bort; nämligen de som av olika skäl behöver en annan pedagogik eller som av någon orsak haft det tufft de första nio åren.

Sebastian Nygårds går andra året på IV i Lidköping och för honom blev De La Gardie en positiv vändpunkt. Han trivs med skolarbetet och siktar nu på fortsatta studier. Han tror att vad regeringen än gör så kommer det alltid finnas en grupp elever som behöver indivuellt anpassad gymnasiegång.
- Alla kommer inte klara sig, säger Sebastian Nygårds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".