Socialdemokraterna tar makten i Töreboda

Socialdemokraten Lars-Åke Bergman blir nytt kommunalråd i Töreboda. Partiet tar över makten i kommunen efter en överenskommelse om samarbete med centern.
Kommunen är nu den enda i Skaraborg som har en sådan blocköverskridande lösning efter höstens val.

Medan socialdemokraterna backade i valet på många håll i landet gick partiet fram med ett mandat i Töreboda. Partiet gick till val på de klassiska frågorna vård-skola-omsorg.

– Jag tror inte det handlar om någon Bergmaneffekt, säger Lars-Åke Bergman (s), nytt kommunalråd i Töreboda.

Trots att det på papperet finns en stabil borgerlig majoritet i Töreboda tycker Lars-Åke Bergman att det är rimligt att socialdemokraterna nu tar över makten i Töreboda. Tidigare har kommunalrådsposten varit vikt för centern.

Även Skara styrdes fram till valet av samma konstellation av s och c. Men den koalitionen sprack till förmån för en borgerlig allians, och det betyder att det nu bara är Töreboda kvar som styrs på det här blocköverskridande sättet.

Centerns Karl-Johan Gustafsson tycker att det är en bra modell med ett brett samarbete.

- Vi tror att våra kommuninvånare uppskattar att det inte är splittring, motsättningar, konfrontationer och elände, säger Karl-Johan Gustafsson.

Han hade helst sett en ännu bredare koalition, gärna med moderaterna. Karl-Johan Gustafsson menar att den kommunala arenan inte har plats för kraftmätningar mellan olika block som drar åt olika håll.

- Vi har inte råd att ägna tid åt att förgöra varandra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista