Yngre kvinnor erbjuds mammografi

Nästa år sänks den lägsta åldern för mammografiundersökning till 40 år i Skaraborg. Från och med augusti kommer alla kvinnor mellan 40 och 69 att kallas till regelbundna undersökningar.

Varje år upptäcks bröstcancer hos ungefär hundra kvinnor i Skaraborg vid de regelbundna mammografiundersökningarna. Men trots att Socialstyrelsen rekommenderar mammografi från 40 års ålder, så har Västra Götaland erbjudit regelbundna undersökningar först från 45 år. Nu har regionen beslutat att sänka åldern till 40 år.

- Vi kommer att börja skicka kallelser till yngre kvinnor i augusti nästa år, vilket blir cirka 4000 fler än tidigare, säger Isabelita Berlin vid mammografin i Skaraborg.

Carina Bergsten från Skara var bara 31 år när hon drabbades av bröstcancer, och tvingades operera bort bröstet och gå igenom cellgiftsbehandling och strålning, och sedan dess har hon gått på kontroller varje år.
- Det är ju på det sättet jag kan vara säker på att bröstcancern håller sig borta. Jag är glad för att de sänker åldersgränsen. Kanske skulle de kunna sänka den ytterligare, med tanke på att många drabbas tidigt, säger Carina Bergsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".