De borgerliga i Falköping träffar Sverigedemokraterna

Den borgerliga gruppen i Falköping har sagt att den inte vill samarbeta med vågmästarpartiet Sverigedemokraterna.
Ändå ska de borgerliga partierna ha ett möte med just Sverigedemokraterna under tisdagskvällen.
– De vill väl redovisa sin syn på olika frågor i första hand budgetfrågor, säger kommunalrådet Ulf Eriksson (c) i Falköping.

Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna fick två platser i det nya kommunfullmäktige i Falköping efter valet.

Under onsdagen hålls det första mötet med det nya fullmäktige.

Det är Sverigedemokraterna som vänt sig till de borgerliga partierna och bett att få träffa dem. Sverigedemokraterna är så kallade vågmästare i fullmäktige, och de borgerliga partierna har ingen egen majoritet. De kan därför förlora omröstningar om exempelvis budgeten.

– Vi har inget uppdrag från våra partier att förhandla om någon slags uppgörelse. Det är ett rent informationsmöte, säger Ulf Eriksson.

Centerns partisekreterare Jöran Hägglund ser agerandet som tveksamt. Han tycker att det finns andra sätt och andra partier att samtala med.

Men samtidigt säger han att de etablerade partierna nu måste vrida opinionen i  frågor där Sverigedemorkaterna haft framgång.

- Vi måste ta debatten om vad det som gör att deras åsikter får fortfäste, säger Jöran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista