Nytt hopp för fängslade Falköpingsbor

Hoppet ökar nu om att de två byggnadsarbetarna från Falköping som sedan åtta månader sitter fängslade i Iran för spioneri ska få en ny rättslig prövning.

En domare i Teheran har enligt TV 4:s Nyheterna beordrat en juridisk instans att studera fallet på nytt och sammanställa en rapport. Den rapporten ska sedan i sin tur granskas av en speciell hög jurist som därefter kommer att avgöra om han ska föreslå om fallet får prövas i Irans högsta domstol.

Men det kommer att dröja i minst ytterligare två månader innan besked kommer om fallet ska prövas på nytt, uppger de fängslade svenskarnas advokat Mohammad Hassan Azemati för TV 4.

De båda Falköpingsborna var i Iran för att utbilda iranier i en speciell betonggolvsteknik när de i februari greps på ön i Qeshm i södra Iran, anklagade för att ha fotograferat militära installationer.

De dömdes först till tre års fängelse för spioneri, ett straff som sedan reducerats till två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista