EU-miljoner ska stärka lokala matproducenter

Med hjälp av EU-pengar ska lokal mat nischa sig in i den storskaliga matmarknaden. På tisdagen träffades ett 70-tal lokala matproducenter från Västra Götaland i Grästorp för att skapa ett nätverk för till exempel småmejerier, gårdsbutiker och andra som säljer lokaltillverkad mat.

En av dem som var med på tisdagen var Birgitta Eriksson från Flakeberg som driver ett brödföretag. Hon är idag tack vare en beviljad friårsansökan en av många små entreprenörer i branchen lokaltillverkad mat.

- Småbutiker köper mitt tunnbröd, berättar hon.

De närmsta fem åren finns det EU-miljoner att hämta för de som vågar och vill satsa. I Grästorp bildades på tisdagen ett embroyt till ett ”resurscenter för småskalig livsmedelsförädling”. Syftet med resurscentret är att till exempel skapa flera lokala mejerier och gårdsbutiker. Mats Olsson på Hushållningssällskapet, som har fått uppdrag från länsstyrelsen att få igång det hela, håller med om att namnet behöver bytas ut.

- Namnfrågan har vi inte löst än, säger han.

Birgitta Eriksson säger att för att komma vidare med sitt företag behöver hon utvidga verksamheten.

- Kanske får man hjälp nu via det här vi startar upp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".