Länsstyrelsen vill inte tillåta uranbrytning

Två gruvbolag har sedan tidigare ansökt om att leta dyrbara metaller bland annat Uran i bergen i Falköping, Tidaholm och Skövde kommuer. Länsstyrelsen tycker inte att det här är en bra idé och skriver i sitt remissvar till statliga gruvmyndigheten Bergsstaten och yrkar på avslag i den ansökan som hittills har behandlat.

De två gruvbolagen vill undersöka om det finns bland annat urantäkter som skulle vara lönsamma för brytning i de tre Skaraborgska kommunerna. Länsstyrelsen har författat ett remissvar till Bergsstaten angående Svenska Skifferolje Aktiebolagets ansökan. Länsstyrelsen tycker att Bergsstaten ska neka undersökningstillstånd, mot bakgrund av följande anledningar:

- Att områdena hyser stora natur- och kulturvärden.
-  Att risken för påverkan på grundvatten och vattendrag är påtaglig.
- Att områdena har en komplex berggrund som medför stora svårigheter för bedömning av påverkan på grundvattnet.
- Att ansökningarna är så kortfattade att det inte går att bedöma vilka konsekvenser ett undersökningstillstånd skulle medföra miljön och inte heller vilka ytterligare tillstånd som skulle krävas för att genomföra undersökningarna.

I ansökningarna anges att områden med naturvärden med mera inte berörs, men enligt länsstyrelsen så omfattas de ansökta områdena av skyddsbestämmelser för bland annat naturen.

Remissvaret har nu skickats till Bergsstaten i Luleå där det slutgiltiga beslutet i frågan ska tas. Den andra ansökan om undersökningstillstånd, som kommit in från ett kanadensiskt bolag har ännu inte hunnit behandlas. Länsstyrelsens remissvar angående den ansökan ska vara inne i slutet av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".