Sverigedemokraterna fick ingen chans att påverka vem som ska leda Falköping

Dramatiken uteblev helt och hållet när Sverigedemokraterna gjorde entré i kommunfullmäktige i Falköping på onsdagskvällen.
I sista stund valde socialdemokraterna att inte ta strid om nyckelposten utan ställa sig bakom centerpartisten Ulf Eriksson som kommunstyrelseordförande. På det sättet fick Sverigedemokraterna ingen chans att utnyttja sin vågmästarställning.

Eftersom det styrande borgerliga blocket saknar egen majoritet så fanns en osäkerhet om hur det här skulle sluta.

Men i sista stund valde socialdemokraterna att inte utmana de borgerliga. På det sättet försvann också Sverigedemokraternas möjlighet att avgöra åt ena eller andra hållet.

- Det var stark gjort av oppositionen att ta det beslutet, säger Ulf Eriksson, som var mycket lättad efter mötet.

Också för socialdemokraterna var beslutet viktigt.

- Vi förväntar oss nu att vi får ett inflytande i den budget som man lägger, säger socialdemokraternas gruppledare Ingvor Bergman.

Vad Ingvor Bergman pratar om är tjänster och gentjänster. Snart kommer nämligen nästa prövning för den borgerliga minoriteten. Om några veckor ska man besluta om budget.

Där har Sverigedemokraterna signalerat att man nog stödjer den socialdemokratiska sidan. I så fall ett praktfiasko för Falköpings borgerliga allians. Men gårdagens gåva från oppositionen kan ge de borgerliga en möjlighet att betala tillbaka. Och om de borgerliga och socialdemokraterna enas om en budget så blir Sverigedemokraterna frånåkta igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".