Utredare vill satsa på Läcköoperan

Läcköoperan borde få större resurser att röra sig med och bli en permanent verksamhet.
Det menar utredaren Kjell-Inge Bretsen, som bland annat vill se en fast anställd konstnärlig ledare.

Utredaren ser en bra framtid för Läcköoperan om man kan fortsätta utnyttja slottets egen miljö och historia. Men det krävs att både regionen och Lidköpings kommun satsar mer pengar. Dessutom ska operaprojekten styras hårdare, det räcker inte med projektanställda rådgivare, som idag. Fasta anställningar behövs för de konstnärliga ledarna, menar han.

Enligt Kjell Inge Bretsen skulle Läcköoperan vinna mycket på att bli mer permanent:

– Då skulle den kunna stabilisera sig och jobba på längre sikt. Dessutom skulle de mer målmedvetet kunna jobba på sin identitet. Det är mycket viktigt.

Han skulle gärna se att slottets historia blir mer framträdande i verksamheten.

- Det finns säkert många fascinerande öden och historier att lyfta fram.

Utredaren Kjell-Inge Bretsen kan branschen. Han har varit chef för Göteborgsoperan och är idag professor vid en operautbildning i Oslo. Enligt honom finns det en stor potential i sommaroperorna:

– Det är en tid på året då de andra stora operascenerna har sommaruppehåll och det finns en hel del kulturflanörer som lägger mycket pengar på att resa runt på somrarna och leta upp de små operascenerna för att få upplevelser utöver det vanliga. Där är Läckö slott en fantastisk möjlighet, säger Kjell-Inge Bretsen.