Glädje över att Vägverket tar tillbaka nedskärningsförslag

Vägverket backar när det gäller nedskärningen av antalet orter där trafikskolelever kan skriva teoriprov för körkort.
Istället för att koncentrera verksamheten till färre orter, säger verket upp sina lokaler och hyr av kommunerna istället.
I nedskärningshotade Mariestad och Falköping mottas beskedet med glädje.

Det var pengar som var anledningen till nedskärningsförslaget.  

- Lokalkostnaderna blev väldigt höga för oss när vi var tvungna att ha en lokal som bara användes för prov en gång i veckan eller var fjortonde dag. Kostnaderna blev orimligt höga, säger Tom Ramstedt som är direktör på Vägverkets förarenhet.

Förslaget var därför att lokalerna i bl. a Mariestad och Falköping skulle sägas upp och att körkortseleverna istället skulle få åka till Skövde och skriva prov istället.

Förslaget väckte oro och viss ilska, bland annat från körskolor som fruktade att eleverna skulle välja andra trafikskolor:

- Elever och föräldrar har ringt till mig och undrat om de kanske borde välja en körskola i Skövde istället på grund av det här. Visst har det funnits en oro, säger Stefan Persson som är trafikskolelärare i Mariestad.

Nu kommer Vägverket istället att hyra lokaler i de båda kommunerna.  Med den lösningen borde alla bli nöjda, menar Tom Ramstedt; Vägverket minskar sina hyreskostnader, de berörda kommunerna får behålla provskrivningen och eleverna kommer inte att märka någon skillnad jämfört med idag.

– Jag är överraskad över den här vändningen men väldigt positiv. Det betyder att det kommer att bli billigare för eleverna och färre resor, säger Stefan Persson.

Ida Eriksson, som just avslutat en körlektion, är också lättad. Hon är glad att hon och hennes kompisar nu kommer att slippa ta ledigt från skolan för att åka till Skövde och skriva prov:

– Eftersom provet tar ungefär 45 minuter så räcker det att vara borta en timme och det brukar skolan gå med på. Hade vi behövt åka till Skövde så hade vi behövt minst två timmar, säger hon.

I Falköping kan Lärcenters lokaler komma ifråga för provskrivningen. Chefen Berit Folkesson säger att hon är angelägen om att kunna erbjuda trafikskoleleverna provskrivning på hemmaplan. Just nu är det ont om tomma lokaler på Lärcenter, men hon säger att hon är beredd att pussla för att lokaler ska bli lediga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista