Kvinnor bjuds till pengasparande elkurs

Nu ska kvinnors energibeteende förändras så att både miljöbelastningen och elräkningen blir lägre.
Under november månad får Skaraborgs fyra sjukhus besök av en energiutställning som kvinnor är särskilt välkomna att se.
– Det handlar inte om att kvinnor skulle vara sämre på det här än män, utan om att vi vill ge kvinnor ett tillfälle att diskutera och få inspiration, säger energirådgivaren Lisa Löfving.

Projektet som heter ”energi ur ett genusperspektiv” och går ut på att vi ska bli energismartare, det vill säga använda elen och energin där det verkligen behövs och ingen annanstans. Det handlar om små förändringar som blir stora i längden. 

Det kommer att vara fyra föreläsningar som är speciellt riktade till kvinnor. Föreläsningen kompletteras med en utställning som kommer att vara en veckas tid på varje sjukhus.  

Utställningen finns först i Mariestad, där den kan ses från den sjunde till 12 november. Därefter finns den i Lidköping mellan den 14 och 19. Mellan 21 och 26 november är utställningen i Falköping, varefter den flyttas till det sista sjukhuset, Kärnsjukhuset i Skövde, där den finns mellan 28 november och tredje december.      

Lisa Löfving tycker att det är viktigt att rikta sig just mot kvinnor. Hon säger att 95 procent av besökarna är män på de energikvällar som hon anordnat.

– Det är synd för jag tycker att alla har nytta av att lära sig lite mer energi. Jag tror att många kvinnor egentligen skulle tycka att det var intressant att få kopplingen mellan miljö, ekonomi och energi och vad man kan göra.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".