Debatt om rovdjur i Otterbäcken

Det blev en hel del debatt om avskjutning av rovdjur när Länsstyrelsen på måndagskvälllen höll ett informationsmöte i Otterbäcken i Gullspångs kommun. Mötet skulle avhandla förebyggande arbete mot rovdjursskador på djur, men debatten om jakt på rovdjur gick inte att hejda.

- Man törs ju inte säga vad man tänker i rovdjursfrågan, men nog behövs en reglerad avskjutning av något slag, sa Sten-Åke Samuelsson från Karlsborg som var en av mötesdeltagarna. Han var långt ifrån ensam om de tankarna.

Länsstyrelsen hade kallat till mötet för att informera om ersättningar för rovdjursangrepp och hur man kan förebygga skadorna med hjälp av bland annat stängsel. Men det stod ganska tidigt klart att det som det dryga 50-tal besökare i Folkets hus i Otterbäcken vill prata om var något helt annat.

Rovdjursfrågan är just nu het på flera platser i vårt land. Ett tecken på att frågan växer är det faktum att pengarna som länsstyrelsen fått för att ge bidrag till förebyggande åtgärder och ersättning till djurägare som drabbats av angrepp av rovdjur inte kommer att räcka till i år.

- Största delen av pengarna, 826 000 kronor, har använts till elstängsel men vi har begärt mer pengar för redan uppkomna skador. Hur mycket det blir är oklart än så länge, sa Lisbeth Johansson som jobbar på Länsstyrelsen i Vänersborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".