Kritiserat gruvbolag nyfiket på Skaraborg

Två gruvbolag vill leta uran och andra dyrbara metaller i bergen i kommunerna Falköping, Tidaholm och Skövde - och för det har de mött hårt motstånd från både kommunerna och Länsstyrelsen.
I Östergötland har bolaget redan fått klartecken och där har hundra personer överklagat tillståndet.

Samma bolag, Continental precious minerals, CPM,  som vill söka efter bland annat uran, nickel och andra mineraler i Skaraborg har redan fått tillstånd av den statliga gruvmyndigheten Bergstaten att leta i Östergötland. 
Det är kommunerna Vadsstena, Mjölby och Motala som berörs.

Men det handlar bara om att företaget mutat in marken, och Gunnar Svanfeldt som är gruvingenjör på Bergsstaten, säger att bolaget inte får göra mer än enklare mätningar av till exempel magnetiska fält, för sedan krävs miljötillstånd från länsstyrelsen.

I Östergötland har över ett hundra personer överklagat bolagets tillstånd.
Ingemar Nilsson som driver ett jordbruk i Mjölby kommun är en av dem som är kritiska till att gruvbolaget fått klartecken från myndigheten.

- Det här är marker med hög produktionsförmåga och mycket människor bor i områdena och vi kan inte förstå att den bästa markanvändningen för marken skulle vara att bedriva gruvdrift, säger Ingemar Nilsson.

Bergsstaten väntas senare i vinter fatta beslut om ansökningarna som gäller Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".