Änglar på Rydskolan ska förebygga mobbning

Efter att elever på Rydskolan i Skövde polisanmälts för mobbning krävde Arbetsmiljöverket att skolan skulle satsa mer på att förebygga mobbning. Sedan dess har en grupp elever utsetts till så kallade änglar - som ska finnas till hands för sina kamrater och arbeta för att förbättra stämningen på skolan.

Änglarna Julian Andersson och Maria Zaouia berättar att stämningen har varit lite stökig på skolan. De hoppas nu att de kan hjälpa till att motverka stöket.

- Nu när det finns änglar på skolan så tänker de nog att de måste sköta sig, säger Maria Zaouia.

- Vi ska mest se till att alla är sams och att ingen känner sig utanför, säger Julian Andersson.

På rasterna ska de tillsammans med de 12 andra änglarna finnas till hands för kamraterna på skolan. Meningen är att eleverna ska kunna berätta för änglarna om de har det svårt, för änglarna har tystnadsplikt.

- Vissa kommer tycka att vi är larviga som går omkring med en ängel på ryggen, men vissa kommer tycka att det är jättehäftigt, säger Julian Andersson.

Att just Rydskolan skulle vara i särskilt behov av sådant här mobbningsförebyggande arbete håller Julian Andersson och Maria Zaouia inte med om. De tycker istället att fler skolor borde skaffa änglar.

- Ryd är inte så dåligt som alla tror, det är en jättebra skola, säger Maria Zaouia.