Turistanläggning planeras vid Skagern

Ett holländskt företags planer på att bygga en större fritidsanläggning vid sjön Skagern i Gullspångs kommun verkar bli verklighet. I början av nästa vecka träffar kommunledningen den markägare som kan avgöra om storsatsningen blir av.

För Gullspångs kommun, hårt drabbad av arbetslöshet och utflyttning, kan holländarnas planer på en turismsatsning ge en ökad framtidstro.

Företaget har besökt kommunen ett flertal gånger och imponerats av de möjligheter som sjön Skagern ger i form av bad, fiske och den vackra naturen. Sjön är den 18:de största i Sverige, vattnet är mycket rent och har goda fiskemöjligheter.

En detaljplan som ger byggmöjligheter finns redan för det aktuella området vid Delebäck på västra sidan av sjön Skagern, och de grannar som informerats uppges inte ha haft några invändningar mot det stora turistprojektet.

Planerna omfattar 179 fritidshus, en småbåtshamn och badplats. Hit ska lockas turister från Holland, Danmark, Tyskland, Norge och Sverige.

Enligt kommunstrategen Roland Annerquist på Gullspångs kommun finns egentligen inget som talar emot att projektet kan genomföras. Mötet med markägaren nästa måndag syftar till att klara ut de sista frågetecken som återstår, innan holländarna kan få klartecken till att köpa marken.

Roland Annerquist tror att byggstarten kan ske om ett år - hösten 2007 - om markägaren går med på att sälja mark till det holländska företaget.

Sveriges Radio Skaraborg har inte kunnat nå markägaren Peter Bengtsson för en kommentar till byggplanerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".