Arga Essungabor vägrar flytta brevlådan

Missnöjet gror bland befolkningen på landsbygden i Essunga. Posten vill flytta deras postlådor för att spara tid och pengar vid brevutdelningen.

Men många vägrar att flytta sin postlåda, en av dem är Thomas Eriksson i Vägatorp strax utanför Essunga.

- Jag ger mig inte, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Om inte Thomas Eriksson flyttar sin brevlåda under onsdagen hotar Posten med att han får ta sin egen bil att hämta breven, men Postens informationsenhet för västra Sverige lovar nu att det inte ska behöva hända.

Anledningen till att Posten vill flytta brevlådorna är att lådorna ska stå mer i grupp, så att brevbärarna inte ska behöva göra så många stopp. Närmare än 200 meter ska det inte vara mellan två stopp. Det här ska spara tid, pengar och miljö.

Den här förändringen är del av en översyn som görs med jämna mellanrum och har de senaste åren gjorts på flera håll i Skaraborg. Även inom tätorter har postlådorna flyttats och satts närmare varandra.

Men ingenstans har missnöjet varit så påtagligt som i Essunga. En Lekåsabo har skrivet ett protestbrev till Post- och telestyrelsen och Thomas Eriksson har sitt eget sätt att tvinga posten att spara både tid och miljöpåverkan, han tackar nej till reklam i brevlådan.

- Då får Posten mindre att göra och sparar då tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista