Examensjobb ger riktiga jobb

De examensarbeten som studenterna gör på Högskolan i Skövde kan vara avgörande för deras chanser att senare få jobb. Just nu söker studenterna uppslag till examensjobb, och därför ordnade högskolan i går en mässa där studenterna fick träffa företag, kommuner och andra organisationer.

Linda Sundström säger att hon vet om personer som fått jobb på grund av deras examensarbete. Men hon säger också att även om det inte leder till ett jobb så är det en jättebra erfarenhet då studenten får se hur verkligheten i arbetslivet ser ut.

Linda Sundströms studentkamrat Marie von Haugwitz uppskattar även hon träffen med företagen.

- Det ger extremt mycket och man får visa upp sig själv framförallt, säger Marie.

Alla studenter som läser på ett utbildningsprogram på Högskolan måste göra ett examensarbete för att kunna få ut sin examen. Examensarbetet omfattar 20 poäng av studierna och varar en termin.

LRF Konsult rekryterar i Sverige cirka 100 personer varje år. Lotta Hjärne som arbetar med personalrekrytering hos LRF Konsult i Skövde träffade studenter på Högskolan i går och även hon lovordar examensjobben.

- Det här är en möjlighet för oss att knyta kontakter med framtida medarbetare. Vi har haft examensjobbare hos oss tidigare och vill gärna ha det igen, säger Lotta Hjärne.

Enligt Lotta Hjärne är det inte i första hand för den stora nyttan som själva arbetet innebär för företaget som man vill ta emot examensjobbare. Hon säger att det mer är ett sätt för företaget att skapa en relation till studenten, en relation som förhoppningsvis ska sluta i en anställning.

- Vi vill under en längre period kunna identifiera vem vi vill ha som medarbetare i framtiden och sedan ha kontakt med den personen under flera år och så småningom anställa personen i fråga.