Inget åtal mot poliserna som sköt ihjäl Mikael Gustafsson

Det blir inget åtal mot de båda poliser som var inblandade när Skövdebon Mikael Gustafsson sköts till döds i somras.
Överåklagare Peter Hertting i Umeå har efter att ha gått igenom allt material beslutat att inte återuppta förundersökningen.

Den bild som finns av händelserna i Falkenberg ger inte någon grund för att åtala poliserna för tjänstefel, enligt överåklagaren. 

- Jag kan förstå de anhörigas frustration men när en åklagare gör bedömningen att det inte går att komma vidare så ska förundersökningen läggas ner, säger Peter Hertting.  

Det betyder inte att poliserna gjorde allting rätt utan att det inte kan bevisas att de gjorde fel, enligt Hertting.  

Det var den tionde juni i år som en polis avlossade dödande skott mot Skövdebon Mikael Gustafsson. Enligt de två poliserna och ett antal vittnen hade Skövdebon uppträtt hotfullt, och det var när han drog kniv och vägrade släppa den som poliserna först använde pepparsprej och därefter avlossade skotten.

De anhöriga har hävdat att situationen inte var så allvarlig att polisen behövde avlossa vapen och Mikaels bror Thomas har till och med kallat händelsen en avrättning. När den första förundersökningen lades ner, begärde familjen därför en ny prövning, av överåklagaren.

Men inte heller den kommer alltså att leda till något åtal mot poliserna. Familjen kan nu välja att begära att även Riksåklagaren (RÅ) granskar fallet:

- Men det är inte troligt att det skulle bli en tredje granskning eftersom RÅ bara tar upp principiellt viktiga mål, säger Peter Hertting.

Därmed är fallet alltså avslutat, enligt åklagarväsendet.

– Den här situationen är bedömd utifrån deras rätt att använda våld enligt 10 § i polislagen. Och situationen var sådan att de hade rätt till det. De kan alltså inte dömas för att ha överskridit några befogenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista