Finsk köttjätte köper Swedish Meats

Svenska slakterijätten Swedish Meats, med 1 000 anställda i Skara, går samman med finska HK Ruokatalo, och bildar en jätte i köttbranschen med över 10 000 anställda.

Livsmedelsarbetarfackets ordförande vid Swedish Meats fabrik i Skara, Mikael Ringqvist, är positiv till affären. Han hoppas att det kan innebära en utveckling för de anställda.

- Vi har ju sett att vi har svårt att komma vidare i den struktur som vi har. Vi har sparat och gnetat i flera år. Förhoppningen är att vi ska kunna utveckla, och det här kanske är rätt väg, säger Mikael Ringqvist.

Bondeägda Swedish Meats har de senaste åren haft en dålig lönsamhet, och runt 2 000 jobb har försvunnit vid de svenska fabrikerna under de senaste sex åren.

Skaraanläggningen har hittills tillhört vinnarna i den här stora nedläggningskarusellen, och nyligen fick Skara nya jobb när hundratals jobb rationaliseras bort vid fabriker i Skåne.

För omstruktureringen bolagiserar kooperativa Swedish Meats sin rörelse till ett aktiebolag, Scan AB. Därefter köper HK Ruokatalo hela aktiestocken i bolaget. Scan blir därmed ett helägt dotterföretag till HK Ruokatalo. Det nya företaget föreslås heta HK Scan. Köpeskillingen för aktierna är cirka 113 miljoner euro, 1 050 miljoner kronor.

Vid köpet övertar HK Ruokatalo skulder i Swedish Meats som i juni uppgick till cirka 1,7 miljarder kronor.

Börsnoteringen - som kan leda till ytterligare rationaliseringar och nedläggningar av fabriker - oroar inte Mikael Ringqvist.

- Det spelar nog ingen roll om vi blir börsnoterade. Rationaliseringar i branschen kommer nog ändå, säger han.

En stämma med ägarna - de svenska bönderna - ska i december ta ställning till om affären ska genomföras. En liknande stämma ska genomföras i Finland.

Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande Lars-Göran Pettersson från Kvänum är positiv till sammanslagningen. Han säger i en kommentar att affären innebär ökade möjligheter för export av svenskt kött.

Enligt Lars-Göran Pettersson blir marknaden för kött alltmer internationell, och det är därför naturligt att Swedish Meats söker sig en samarbetspartner utanför nationsgränserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".