"Fortfarande obesvarade frågor", anser skjutne Skövdebons familj

Frågan hur det egentligen gick till när Mikael Gustafsson från Skövde sköts till döds av polis i Falkenberg i somras är fortfarande obesvarad, hävdar Skövdebons familj.
Inte heller överåklagaren tänker ta upp fallet till prövning i domstol, men Mikaels bror Thomas Gustafsson menar att det fortfarande finns frågetecken om hur skotten träffade.

Enligt polisernas uppgifter så gick Mikael Gustafsson emot dem när den ene polisen sköt, och ändå visar på kläderna och obduktionen att ett av skotten träffade i ryggen.

- Det stämmer inte med hur de förklarat hur det gått till, säger Thomas Gustafsson.

Men två åklagare tycker alltså att händelseförloppet är klarlagt, och att poliserna inte har begått något åtalbart brott. Enligt åklagare Bengt Landahl som har gjort utredningen så rörde sig Mikael Gustafsson väldigt mycket, och det skulle vara förklaringen till att ett av skotten träffade i ryggen.

- Det vet ju bara polisen som sköt hur det gick till. Om han rörde sig yvigt och vitt så är det väldigt konstigt att man bara skjuter. Hur sköt han då, vilt? Det är så dumt det här, säger Thomas Gustafsson.

Det inte gjorts något rekonstruktion av händelseförloppet, och Thomas Gustafsson har inte fått veta varför.

- Det är mycket som jag undrar hur det gått till i utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista