Grisbonde välkomnar sammanslagning

På fredagen kom beskedet att den bondeägda slakterijätten Swedish Meats går ihop med det finska företaget HK Ruokatalo, en affär som berör många svenska bönder och livsmedelsarbetare i Skaraborg.
Monica Didriksson som är lantbrukare i Töreboda och som sitter i Swedish Meats förvaltningsråd välkomnar affären.
- Det här ger oss möjligheten att finnas kvar som ett starkt företag på den svenska marknaden, säger hon.

Det finska företaget HK Ruokatalo var nära konkurs i början av 90-talet, men har nu bra lönsamhet och produktion både i Finland och Polen.

Till skillnad från finnarna brottas Swedish Meats med dålig lönsamhet, och de senaste sex åren har 2 000 jobb försvunnit på de svenska fabrikerna.

Även om det börsnoterade finska bolaget får den yttersta makten i det sammanslagna nya bolaget HK Scan, så tror inte Monica Didriksson att det är någon risk för nedläggning av svenska fabriker, som den i Skara.

- Vi är bättre än finnarna på slakt och styckning, så där har vi vårt guldägg. Däremot är de bättre på förädling, det har varit vårt svaga kort.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista