Hovrätten trodde inte på Tibrobo

På fredagen kom hovrättens dom i tvisten mellan trafikskadade Tibrobon Iren Lundberg och försäkringsbolaget Folksam. Domen blev en motgång för Lundberg eftersom domstolen bara tilldömde henne 60 000 kronor i ersättning, vilket är en liten del av den ersättning hon hade krävt.

Iren Lundbergs juridiska ombud Thabo Muso är mycket besviken.

- Hon kommer med största sannolikhet så lämna sitt hus, hon kommer bli ruinerad och gå i konkurs, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Alla parter är överens om att Iren Lundbergs trafikolycka för 16 år seden och den påföljande whiplashskadan har begränsat hennes liv. Men frågan gäller hur stort hennes hjälpbehov kan vara, och hur mycket ersättning hon i så fall ska ha.

Folksam har använt omdiskuterade metoder för att kartlägga Lundbergs vanor. Bland annat lät man smygfilma henne under långa perioder. Smygfilmandet har Folksam i ett senare skede tagit avstånd från.

- Folksams personskadechef har sagt att smygfilmningen av Iren inte har något större bevisvärde. I en intervju som varit ute på Internet har han sagt att det var tämligen misslyckat, säger Thabo Muso.

Ändå fick smygfilmerna betydelse i hovrättens dom, på så sätt att vittnesmålet från den utredare som var ansvarig för smygfilmningarna ansågs mer tillförlitligt. Utredaren anklagar Lundberg för att simulera sina problem. För att bemöta anklagelserna avkrävdes hon svar på vem och vilka personer som utfört hjälp åt henne vid specifika tillfällen. Det menar Thabo Muso är ett orimligt krav att ställa på en människa.

- Hon kan inte minnas exakt vad som hände vid varje enskilt tillfälle för två och ett halvt år sedan, säger Thabo Muso.

Han ska nu undersöka möjligheterna att begära prövningstillstånd i Högsta Domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".