Fortsatt låst i brevlådekonflikt i Essunga

Trots flera påtryckningar från Posten har ett tiotal familjer i Essunga fortfarande inte flyttat sina brevlådor.
På fredagen träffades parterna för att nå en lösning, men det misslyckades.
Av principskäl vägrar familjerna fortfarande flytta sina brevlådor och Posten vill fortfarande spara pengar genom färre stopp på lantbrevbärarens rutt.

En lapp i brevlådan fick ett tiotal familjer i Essunga att se rött. Posten uppmanade familjerna att flytta sina brevlådor så att postbilen inte ska behöva göra så många stopp. Posten vill att lådorna ska stå i grupp och inte som nu vid enskilda hus eller tillfartsvägar.

Familjerna vägrade och fredagens möte fick inte Göran Hagström i Västergården att ändra ståndpunkt:

- Tveksamt. Enligt lappen jag har fått ska jag ha flyttat min postlåda senast den femtonde. Det är tveksamt om jag gör det.

Postens önskemål är att Göran Hagströms brevlåda ska placeras bredvid granngårdens låda ungefär 150 meter bort.

– Nog skulle jag kunna gå de extra meterna men det här handlar om en principsak. Posten är en serviceinrättning och vi på landsbygden ska ha det lika bekvämt som andra. Hade jag bott i lägenhet hade jag bara behövt gå ner för trappan, säger han.

Posten har hotat att dra in familjernas post om brevlådorna inte flyttas. När hotet blir verklighet kan Kent Olsson som är distriktschef på Posten i Alingsås dit Essunga kommun inte säga.

Han säger att han nu kommer att kontakta de tio familjerna:

– Vi kommer att diskutera om vi följer de riktmärken som Post- och Telestyrelsen har utfärdat, och naturligtvis försöka komma överens. Vi måste ha en likvärdig postservice i hela landet och då måste vi jobba såhär. 

Thomas Eriksson som är ordförande för LRF i Essunga menar att Post- och Telestyrelsens regler måste ändras. Postutdelning på landsbygden måste få kosta, menar han.

– Vi får se till så att reglerna blir de rätta. Jag ger mig inte. Vi får börja bearbeta våra lokala riksdagsledamöter om att vi ska ha bättre service på landet.

– Vi kanske kan påverka hela Sverige här i lilla Essunga. Det är inte omöjligt, säger Göran Hagström.